Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Dobit Turisthotela 39,6 milijuna kuna

Autor: Damir Maričić

11.02.2010. 23:00
Dobit Turisthotela 39,6 milijuna kuna

Foto: Zvonko KUCELIN



Izniman financijski rezultat ostvaren je u teškoj turističkoj godini unatoč smanjenju prometa gostiju od šest posto, zahvaljujući dijelom izvanrednim prihodima, ali prije svega štednji i atraktivnosti TN Zatona
Turisthotel d.d., najveća turistička tvrtka na području Zadarske županije, dostavila je nerevidirani izvještaj o financijskom poslovanju u prethodnoj godini Zagrebačkoj burzi u kojem je najupečatljiviji podatak o dobiti prije oporezivanja u iznosu od 39,6 milijuna kuna.
Tvrtka je izniman rezultat ostvarila u teškoj turističkoj godini u kojoj su i sami imali manji promet, pa i manji prihod, ali su značajne rezultate postigli u dijelu smanjenja troškova. Prihod je iznosio oko 169 milijuna kuna u odnosu na 171 milijun prethodne godine.
Dakle, ostvareni je ukupan prihod 1,4 posto manji od onog u istom razdoblju prošle godine. Poslovni prihodi su manji za 7,5 posto ili za 9.532 tisuća kuna, dok su financijski prihodi (kamate i tečajne razlike), veći za 24 posto i iznose 9.548 tisuća kuna. Izvanredni prihodi su također znatno veći od prošlogodišnjih, za oko 2.284 tisuća kuna, odnosno za 258 posto. Radi se prvenstveno o naplati spornih kupaca (120 dana), naplati šteta od osiguravatelja te prodaji imovine (dijela zemljišta).
Ukupni rashodi iznose 119.212 tisuća kuna, i manji su za 8,5 posto od prošlogodišnjih. Veći pad rashoda od prihoda, rezultirao je ostvarenom dobiti, nakon poreza, u iznosu od 39.605 tisuću kuna. Bolji rezultat od prošlogodišnjeg, rezultat je smanjenja materijalnih troškova, ostalih troškova, rezerviranja za sudske sporove i dr. te s druge strane, većih financijskih prihoda, kao i izvanrednih prihoda.
Prema izvješću uprave nakon prethodnih isplata akontacije dividende tijekom 2009. godine po isteku godine, u siječnju 2010., isplaćena je akontacija dividende iz dobiti 2009., u iznosu od 30 kuna po dionici.
Kada je fizički promet u pitanju uprava navodi kako je u izvještajnom razdoblju ostvareno je ukupno 618.016 turističkih noćenja ili 6 posto manje nego protekle godine.
U apartmanima je ostvareno 228.026 noćenja, a u kampu – 389.990. Kod oba vida smještaja zabilježen je 6 postotni pad, u odnosu na prošlu godinu. Od ukupno ostvarenih noćenja 95,4 posto čine strana noćenja.
Dakle, suprotno općem trendu u turizmu, u Turisthotelu su uz fizički pad prometa uspjeli, dijelom zbog izvanrednih prihoda ali i mjera štednje, ostvariti bolji financijski rezultat.
Podsjetimo da je i Iliriji d.d. Biograd isto to pošlo za rukom te su dva od tri ovdašnja turistička “kapitalca” imala iznimno uspješnu godinu.
No, s velikom neizvjesnošću očekuju sadašnju turističku žetvu, ali ipak manjim strahovima od prošlogodišnjih.