Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Glavata želva spašena od sigurne smrti

Autor: Boris Kupčak

11.02.2010. 23:00
Glavata želva spašena od sigurne smrti

Foto: 057info.hr



Grupa mještana Sali s Dugog otoka u srijedu navečer spasila je iz mora ozlijeđenu glavatu želvu. Želva je najvjerojatnije ozlijeđena propelom nekog broda, dok je išla za plavom ribom kojom se hrani, a mještani su proveli cijelu noć brinući se o njoj i ujutro su je poslali u oceanografski centar u Puli gdje će želva dobiti potrebnu skrb. Inače, glavata želva je na listi ugroženih životinja, a najčešća je i najraširenija morska kornjača Sredozemnog i Jadranskog mora. Mještani su se jučer javili u eter radija 057 gdje su i ispričali priču o spašavanju želve.
– Sinoć smo dežurali s našom kornjačom kako bi je održali na životu i jutros smo je poslali u Pulu u oceanografski centar gdje imaju akvarij za želve, mi ih zovemo žabe. Bila je jako oštećena, imala je puno rezova i ozljeda, stavili smo joj sterilnu gazu i utoplili smo je te jutros poslali brodom Mediteran za Rijeku. Posada broda nam je učinila veliku uslugu, čak su je stavili u salon, kazao je za radio 057 Tomislav Grandov jedan od spasitelja i dodao kako je želva rijedak primjerak u Jadranu te da je vjerojatno došla za inćunima i da ju je oštetila propela nekog broda.
– Ljudi iz Pule su nam dali sve moguće informacije kako održati želvu, a danas će nam javiti i kako je stigla. Kornjaču su zaveli pod imenom Ofelija, kako ju je prozvala moja kćer, kazao je Grandov.