Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Gradonačelnik propisuje maksimalne cijene taksi prijevoza

Autor: Teuta Babajko Jamičić

11.02.2010. 23:00
Gradonačelnik propisuje maksimalne cijene taksi prijevoza


Na sjednici Gradskog vijeća prihvaćena je i Odluka o autotaksi prijevozu. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Alan Kociper pojasnio je kako je ista donesena jer je dosadašnja organizacija autotaski prijevoza bila manjkava, a nepristupačna cijena i neprihvatljiva kvantiteta i kvaliteta usluge zahtijevale su značajne promjene u reguliranju spomenute djelatnosti.
– Na ovaj način liberalizirat će se tržište kroz neograničen broj dozvola, bit će fiksna cijena za prvih pet kilometara, svaki autotaksi prijevoznik imat će svoj individualni cjenik, s tim da će gradonačelnik posebnom odlukom propisati maksimalne cijene, kaže pročelnik Kociper.
Uz to, nova Odluka podrazumijeva ukidanje vozila sa 8 plus 1 sjedalom uz prijelazno razdoblje od dvije godine, da sva novoregistrirana vozila budu bijele boje, mogućnost povećanja broja taksi stajališta i uvođenje telekomunikacijske veze u svako taksi vozilo. Na prijedlog SDP-ovih vijećnika, Sabine Glasovac i Željka Ivančevića, pri formuliranju cijena gradonačelnik će se konzultirati i s potrošačima kao krajnjim korisnicima, a u taksi vozilima će biti istaknuta naljepnica o obveznom uključivanju taksimetra.
– Taksi je ogledalo svakoga grada. Kroz ovu Odluku želimo podići kvalitetu autotaksi prijevoza u Zadru, koji bi trebao biti svojevrsna podrška i alternativa javnom gradskom prijevozu. Kako bi se ova Odluka doista i provodila, očekujemo učestaliji inspekcijski nadzor, a u kontrolu se povremeno mogu uključiti i gradskih komunalni redari, kaže dr. Vrančić.