Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Oslobođen krivnje, iako je odslužio trećinu kazne

Autor: Ana Raić Knežević

11.02.2010. 23:00
Oslobođen krivnje, iako je odslužio trećinu kazne


Iz drugog pokušaja, što ga je na sudu dobio zahvaljujući upornosti svog odvjetnika Milenka Umičevića, 51-godišnji Željko Nimac oslobođen je optužbi za dva razbojništva u poštanskim uredima iz lipnja i rujna 2002. godine.
Nepravomoćnu presudu kojom je oslobođen krivnje donijelo je jučer sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu na čelu sa sucem Sinišom Plešeom. Taj isti sudac prije nekoliko je godina osudio Nimca, uvjeren u njegovu krivnju koju su potvrdila svjedočenja zaposlenica pošta koje su ga sa gotovo stopostotnom sigurnošću prepoznale kao razbojnika. Radilo se o pljački pošte u Odranskoj ulici 21. kolovoza, te na Drvinju 5. rujna 2002. godine. Nepravomoćna presuda glasila je – dvije i pol godine zatvora, no Vrhovni sud RH nakon žalbe tužiteljstva povisio ju je na tri i pol godine. Argumente odvjetnika Umičevića vijeće Vrhovnog suda nije uvažilo.
A on je tada upirao u zaključke vještaka koji su analizirali snimke nadzornih kamera iz obje poslovnice Hrvatskih pošta. Iako je muškarac na snimci koji je počinio razbojništva nevjerojatno nalikovao Nimcu, vještaci su utvrdili kako to nije on. Naime, prema rezultatima mjerenja pljačkaš pošte bio je visok između 170 i 180 centimetara, dok je Nimac visok 186 centimetara.
Željko Nimac je u studenom 2008. godine krenuo na odsluženje kazne. I dok je on punih godinu dana bio iza rešetaka, njegov odvjetnik nije se predavao te je još jednom angažirao vještake da pregledaju snimku budući da je tehnologija u međuvremenu napredovala. Nakon još nekoliko odbijenica, Vrhovni sud RH na kraju je ipak dopustio obnovu suđenja sada već psihički potpuno slomljenom Nimcu.
Jučer su pred sudskim vijećem ponovno analizirane snimke nadzornih kamera. Vještak Vojin Maštruko koristio je kompjutorsku trodimenzionalnu rekonstrukciju za analizu visine počinitelja sa snimke nadzornih kamera i usporedbu s Nimčevom visinom.
– Detaljnom forenzičkom obradom utvrdio sam, uz moguće odstupanje od jednog centimetra, kako je osoba na snimci visoka 177 centimetara, dok je optuženik visok 186 centimetara, rekao je vještak Maštruko koji je izmjerio visinu cijele siluete osobe snimljene nadzornom kamerom i još uvijek je počinitelj znatno niži od Nimca.
– Analizirao sam i karakteristike oblika glave počinitelja. Osoba na snimci ima izduženu glavu, dok je okrivljenikova glava više četvrtastog oblika, dodao je vještak.
Čuvši takve rezultate analize snimki nadzornih kamera i sudsko vijeće je ovoga puta došlo do zaključka da Nimac nije počinitelj razbojništava, te je, za sada, oslobođen krivnje. Konačnu presudu donijeti će Vrhovni sud RH.