Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sustav koji jamči ispravnost hrane

Autor: Boris Kupčak

11.02.2010. 23:00
Sustav koji jamči ispravnost hrane

Foto: Tomislav JERAK



Naše ugostiteljstvo je uvijek bilo na visokoj razini i neće biti nekih bitnih promjena s uvođenjem HACCP sustava. Uvedena je veća kontrola tijekom pripreme, čuvanja i prerade hrane, kazao je Lukačić
Praktična provedba načela HACCP sustava za ugostitelje, preduvjetne radnje te upute o vođenju evidencija dio su jučerašnje prezentacije na temu “Primjena HACCP sustava u ugostiteljstvu”. Organizatori prezentacije bili su Obrtnička komora Zadarske županije – Ceh ugostitelja i Zavod za javno zdravstvo Zadar. HACCP je sustav koji identificira moguće opasnosti (biološke, kemijske i fizičke) koje mogu utjecati na sigurnost hrane i korake u procesu u kojima je moguće provoditi mjere za kontrolu tih opasnosti, uvođenjem ovog sustava i njegovom provedbom tako se jamči ispravnost hrane. Predavač je bio dr. med. Ivan Stipanov iz Zavoda za javno zdravstvo koji je ispričao više o samoj primjeni HACCP sustava koja traje više od godinu dana.
– Mnogi ugostitelji još točno ne shvaćaju što je HACCP sustav i kako provoditi te principe. Na poziv Obrtničke komore i Ceha ugostitelja pokušat ću im objasniti što je to novo i kako to provoditi. Ne radi se o ničemu sadržajno novom, već o novoj formi koja će se provoditi u skladu sa suvremenim tokovima i usklađivanju s regulativama Europe i svijeta, kazao je Stipanov dodajući kako je svrha svega poboljšanje odnosno zdravstvena ispravnost hrane.
– Konkretno će se HACCP sustavom povećati samokontrola u radu s hranom, bilo proizvodnji, prometu ili distribuciji hrane i namirnica te pojačavanje odgovornosti i svijesti o onome o čemu se i prije moralo voditi računa, a ovo je sve skupa naglašava i ojačava, kazao je Stipanov dodajući kako su danas u svijetu zahtjevi rada po ovom principu jer je ovo jamstvo da je proizvod zdravstveno siguran.
Ante Lukačić, predsjednik Ceha ugostitelja, kazao nam je kako je HACCP sustav potpuno jasan.
– Radi se o tome da se naši ugostitelji moraju upoznati sa svim zakonitostima kako bi ušli u sustav uz što manje problema, a samim tim imat će i manje problema s inspekcijom. Naše ugostiteljstvo je uvijek bilo na visokoj razini i neće biti nekih bitnih promjena s uvođenjem HACCP sustava. Uvedena je veća kontrola tijekom pripreme, čuvanja i prerade hrane, kazao je Lukačić te ponovio kako je kod nas ugostiteljstvo na visokoj razini te da nikada nije bilo velikih trovanja hranom.
– HACCP sustavom samo se usklađujemo s zakonima EU, a samo uvođenje sustava zahtjeva određene preinake u kuhinjama i skladištima hrane tako da je najveći problem to što će ugostitelji trebati odvojiti znatan dio novaca kako bi radili po novim pravilima, kazao je Lukačić i dodao kako će jedna od novih stvari koja je potrebna ugostiteljima hladnjaci s pokazivačima temperature.
Ivo Marin, tajnik Obrtničke komore Zadarske županije kazao nam je kako je predavanje organizirano da bi se ugostitelima dale smjernice o primjenama HACCP sustava.
– Ugostitelji su se i prije uvođenja HACCP sustava morali ponašati u skladu sa zakonima o očuvanju hrane koju nadziru sanitarne inspekcije, a ovo je samo još jedan dodatak i ugostitelji se moraju i evidencijski pripremiti. Znači oni moraju voditi evidencije u svom objektu vezane za manipulaciju hranom, kazao nam je Milin.