Foto: Tomislav JERAK
Naše ugostiteljstvo je uvijek bilo na visokoj razini i neće biti nekih bitnih promjena s uvođenjem HACCP sustava. Uvedena je veća kontrola tijekom pripreme, čuvanja i prerade hrane, kazao je Lukačić
Praktična provedba načela HACCP sustava za ugostitelje, preduvjetne radnje te upute o vođenju evidencija dio su jučerašnje prezentacije na temu “Primjena HACCP sustava u ugostiteljstvu”. Organizatori prezentacije bili su Obrtnička komora Zadarske županije – Ceh ugostitelja i Zavod za javno zdravstvo Zadar. HACCP je sustav koji identificira moguće opasnosti (biološke, kemijske i fizičke) koje mogu utjecati na sigurnost hrane i korake u procesu u kojima je moguće provoditi mjere za kontrolu tih opasnosti, uvođenjem ovog sustava i njegovom provedbom tako se jamči ispravnost hrane. Predavač je bio dr. med. Ivan Stipanov iz Zavoda za javno zdravstvo koji je ispričao više o samoj primjeni HACCP sustava koja traje više od godinu dana.
– Mnogi ugostitelji još točno ne shvaćaju što je HACCP sustav i kako provoditi te principe. Na poziv Obrtničke komore i Ceha ugostitelja pokušat ću im objasniti što je to novo i kako to provoditi. Ne radi se o ničemu sadržajno novom, već o novoj formi koja će se provoditi u skladu sa suvremenim tokovima i usklađivanju s regulativama Europe i svijeta, kazao je Stipanov dodajući kako je svrha svega poboljšanje odnosno zdravstvena ispravnost hrane.
– Konkretno će se HACCP sustavom povećati samokontrola u radu s hranom, bilo proizvodnji, prometu ili distribuciji hrane i namirnica te pojačavanje odgovornosti i svijesti o onome o čemu se i prije moralo voditi računa, a ovo je sve skupa naglašava i ojačava, kazao je Stipanov dodajući kako su danas u svijetu zahtjevi rada po ovom principu jer je ovo jamstvo da je proizvod zdravstveno siguran.
Ante Lukačić, predsjednik Ceha ugostitelja, kazao nam je kako je HACCP sustav potpuno jasan.
– Radi se o tome da se naši ugostitelji moraju upoznati sa svim zakonitostima kako bi ušli u sustav uz što manje problema, a samim tim imat će i manje problema s inspekcijom. Naše ugostiteljstvo je uvijek bilo na visokoj razini i neće biti nekih bitnih promjena s uvođenjem HACCP sustava. Uvedena je veća kontrola tijekom pripreme, čuvanja i prerade hrane, kazao je Lukačić te ponovio kako je kod nas ugostiteljstvo na visokoj razini te da nikada nije bilo velikih trovanja hranom.
– HACCP sustavom samo se usklađujemo s zakonima EU, a samo uvođenje sustava zahtjeva određene preinake u kuhinjama i skladištima hrane tako da je najveći problem to što će ugostitelji trebati odvojiti znatan dio novaca kako bi radili po novim pravilima, kazao je Lukačić i dodao kako će jedna od novih stvari koja je potrebna ugostiteljima hladnjaci s pokazivačima temperature.
Ivo Marin, tajnik Obrtničke komore Zadarske županije kazao nam je kako je predavanje organizirano da bi se ugostitelima dale smjernice o primjenama HACCP sustava.
– Ugostitelji su se i prije uvođenja HACCP sustava morali ponašati u skladu sa zakonima o očuvanju hrane koju nadziru sanitarne inspekcije, a ovo je samo još jedan dodatak i ugostitelji se moraju i evidencijski pripremiti. Znači oni moraju voditi evidencije u svom objektu vezane za manipulaciju hranom, kazao nam je Milin.
najnovije
najčitanije
Županija
POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA
KRŠENJE ZAKONA Tri direktora nisu podnijela imovinske kartice
Županija
NI PREGOVORA, NI DOGOVORA
Sutra izjašnjavanje zaposlenih o pokretanju štrajka u biogradskom vrtiću
Nogomet
Premier liga
VIDEO Lider Arsenal pregazio Chelsea s čak pet komada! Pogledajte golove
Nogomet
Nogomet
Tudorov Lazio slavio u uzvratu, ali Juventus ide u finale Kupa Italije
Nogomet
Pojačanje u uredu
Borussia Dortmund u klupskoj legendi pronašla novog glavnog direktora kluba
Nogomet
TRENER MLAĐIH KATEGORIJA
Zadarski trener Patrik Puljić o borbi s bolešću: ‘Najteža faza bila je suočavanje s dijagnozom…’
Crna Kronika
NAPAD
TEŽAK NAPAD U VIRU: Staklenom bocom i fizičkom snagom udario 53-godišnjakinju, ozlijeđena je
Zadar
velika promjena
NOVI KONCEPT Od sljedeće godine uvodi se devetogodišnje obrazovanje. Evo kako će funkcionirati
Zadar
NIZ ŠALJIVIH KOMENTARA
NASUPROT FOŠE: Mnogi se sprdaju s cipelicama ‘zadarske Pepeljuge’: ‘Da znam tko je princ…’
Nogomet
HRVATSKI REPREZENTATIVAC