Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U HSP-u ne razumiju da se stanovi nikome ne vraćaju

Autor: Nives Rogoznica

11.02.2010. 23:00
U HSP-u ne razumiju da se stanovi nikome ne vraćaju

Foto: Adam VIDAS



Nije točno da se temeljem koalicijskog dogovora HDZ-a i SDSS-a pripadnicima srpske nacionalnosti koji su izgubili stanarsko pravo vraćaju stanovi, iz jednostavnog razloga što se stanarsko pravo nije vratilo nikome tko ga je izgubio niti se mogu vratiti stanovi
Predsjednik zadarske GO SDSS-a Veselko Čakić ocjenjuje kako izjave koje dolaze od strane članova Hrvatske stranke prava, a u kojima se osvrću na pitanje stanarskog prava hrvatskih državljana srpske nacionalnosti, odražavaju na nepoznavanje činjenica.
Naime, na konferenciji za novinare, održanoj početkom tjedna, član Predsjedništva županijskog HSP-a Tomislav Šarić kazao je kako izražava zgražanje provođenjem preko 3 milijardi kuna vrijednog programa povrata stanova osobama koje su ’91 napustile Hrvatsku i time izgubile stanarsko pravo te kako se među osobama kojima se vraćaju stanovi nalaze i oni protiv kojih se vodio proces za ratne zločine. Uz to je dodao i kako HSP od Vlade traži „povlačenje programa, kazneni progon, a ne nagrađivanje ratnih zločinaca te odbacivanje politike ucjena koje provodi SDSS, a Vlada RH prihvaća”. Šarić je praktično ponovio priopćenje svoje stranke koje se može naći na internetskim strancima HSP-a.
Nema povrata
– Teško mi je uopće komentirati ove navode, budući da je 90 posto onoga što je rečeno neistina. Ne znam čemu uopće takve izjave, sklon sam vjerovati da je riječ o neznanju, a ne o namjernom obmanjivanju javnosti, ali mi ipak nije jasno da se netko tko izlazi u javnost s jednom temom, nije prethodno informirao. Nije točno da se temeljem koalicijskog dogovora HDZ-a i SDSS-a pripadnicima srpske nacionalnosti koji su izgubili stanarsko pravo vraćaju stanovi, iz jednostavnog razloga što se stanarsko pravo nije vratilo nikome tko ga je izgubio, niti se mogu vratiti stanovi. Druga je stvar program zbrinjavanja povratnika, no tu se ne radi o davanju stanova u vlasništvo. Ti stanovi su vlasništvo države i oni u vlasništvu države i ostaju, a osobe koji u te stanove useljavaju su samo najmoprimci kojima je stan dan na korištenje. Riječ je, dakle, o zbrinjavanju povratnika, navodi Čakić odbacujući uz to navode prema kojima bi od spomenutog programa zbrinjavanja na bilo koji način profitirale osobe osuđene za ratni zločin.
Propusti nisu mogući
– To je nemoguće da se dogodi čak ni kod ostvarivanja prava na obnovu kuće. Kod podnošenja zahtjeva za obnovu osoba treba donijeti toliko dokumenta da je nemoguće da bi takvo što promaklo službenicima. Imali smo slučaj u Benkovačkom selu gdje otac i majka osobe osuđene 1990. godine u odsutnosti nisu dobili pravo na obnovu, a kamoli da bi netko osuđen mogao ostvariti to pravo, kazao je Čakić.
Prema Vladinom programu zbrinjavanja, koji će se provoditi posredstvom Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, planirano je do kraja 2011. izgraditi 3.600, te kupiti 400 stanova i na taj način zbrinuti povratnike, bivše nositelje stanarskog prava na područjima koja su izvan područja posebne državne skrbi pri čemu bi se u Zadarskoj županiji gradilo 310 stanova. Za provedbu tog programa, putem javno privatnog partnerstva, država mora osigurati ukupno 3,07 milijardi kuna, koje će otplaćivati s odgodom u roku od 25 godina.