Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zdravi trebaju biti solidarni s bolesnima

Autor: Marija Ćurko

11.02.2010. 23:00
Zdravi trebaju biti solidarni s bolesnima

Foto: Vedran SITNICA



Suodnos između zdravih, starijih, onih koji se kreću, kao i onih koji su manje pokretni je naša kršćanska solidarnost, kazao je fra Veselko Grubišić


Članovi Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara (HKUMST-a) Zadar u povodu Svjetskog dana bolesnika i blagdana Gospe Lurdske jučer su pohodili zdravstvene ustanove u Zadarskoj županiji te su prigodno darivali njihove štićenike.
Udruga već tradicionalno na ovaj način ide ususret potrebitima i bolesnicima kako bi svima posvjedočili Božju ljubav te jedni drugima bili znak Kristove prisutnosti. Zanimljivo je navesti kako je predsjednica Udruge s. Melhiora Biošić zajedno s članovima ove godine izradila preklopnice s likom Nazaretske Djevice te riječima Evanđelja, psalmom, duhovnim porukama, molitvama i tekstom svetog Ivana od Križa. Udruga je dala u tisak ukupno 3.500 primjeraka preklopnica koje su uz grančice mimoze podijeljene štićenicima zdravstvenih ustanova.
Članovi HKUMST-a najprije su pohodili Dom za starije i nemoćne osobe Zadar na Boriku kod Sfinge. Ovom djelu ljubavi, pažnje, darivanja i osjetljivosti za potrebite pridružili su se uz djelatnike Doma, medicinske sestre, profesori, učenici Medicinske škole Ante Kuzmanića te učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. koji su predvodili misno pjevanje.  Uz prijatelje Udruge sudjelovao je i prof. Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića.
Misno slavlje u dvorani Doma predvodio je fra Veselko Grubišić, župnik župe Srca Isusova u Zadru. On se nakon svete mise susreo sa štićenicima uputivši im riječi utjehe i ohrabrenja. Štićenike su susreli i fra Drago Ljevar, gvardijan Samostana Sv. Frane u Zadru i fra Tomislav Šanko, župni vikar župe Srca Isusova. Podijeljen  je i sakrament bolesničkog pomazanja.
– Na blagdan Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika mislimo na sve potrebite, suosjećamo s bolesnicima, starijima i nemoćnima. Suodnos između zdravih, starijih, onih koji se kreću, kao i onih koji su manje pokretni je naša kršćanska solidarnost, kazao je fra Veselko Grubišić govoreći zatim slikovito o kršćaninu kao plodnom stablu zasađenom uz vodu koje donosi dobre plodove, u zgodno i nezgodno vrijeme, jer je izvor u blizini. Izvor je Isus Krist koji se daje u euharistiji.
– Dobrota i ljubav nemaju granica. Ljubav je bezgranična, jer dolazi od Boga. Svatko je na svoj način pozvan u ljubavi darivati se zajednici u kojoj živi i djeluje. Kad Isus kaže: “Blago vama, siromasi”, želi poručiti da nije važno samo imati. Za kršćanina je važnije biti. Pozvani smo darivati sebe, jer to je najveći dar od Boga. Kršćanski je poziv darivanje. Koliko smo spremni dati, darivati se, toliko je mjerilo naše ljubavi i dobrote. To bi trebalo biti preko svake granice, poručio je u propovijedi župnik župe Srca Isusova.


 DAN UTEMELJIO IVAN PAVAO II.




Svjetski dan bolesnika utemeljio je papa Ivan Pavao II. i prihvatila ga je Katolička crkva, jer Isus je rekao: “Radujte se s radosnima, plačite sa zaplakanima”, rekla nam je s. Melhiora Biošić
– Mislim da najviše suza, patnji i boli ima u domovima i bolnicama, premda ima i u obiteljima. Mi smo oni koji pokušavamo barem malo ublažiti boli, razveseliti starije i bolesne. Svatko očekuje znak pažnje, a posebno potrebiti i bolesnici koji žive od toga. Susret, osmijeh, stisak ruke, riječ utjehe i ohrabrenja puno im znači. To mijenja njihov život i čini ga ljepšim, ističe s. Melhiora.
– Za prigodne darove odabrali smo uz preklopnice i grančice mimoze, kao znak života i nježnosti. Svima treba nježnosti, zdravima i bolesnima. Život je uvijek prilika za davanje i darivanje drugima. Za života dijelimo, cvijet ili nešto drugo, ponizno, maleno, ali obradovat ćemo mnoge. Važan je znak pažnje. Svi skupa možemo pridonijeti ublažavanju boli i tuge, kako bi bilo više radosti i optimizma.