Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Britanski redatelj u Zadru snima dokumentarac o Domovinskom ratu

11.02.2011. 23:00
Britanski redatelj u Zadru snima dokumentarac o Domovinskom ratu


Snimanje na zadarskom području započet će početkom svibnja


“Dom zauvijek” ili u engleskoj verziji “Homecoming”, naziv je novog dokumentarnog filma britanskog redatelja Andija Reissa koji će se baviti tematikom Domovinskog rata u Hrvatskoj, a u koji će biti uključeni i stanovnici zadarskog područja.
U svoj novi projekt Reiss kreće šest godina nakon snimanja niskobudžetnog, međunarodno priznatog filma “Teret”, napete drame temeljene na istinitoj priči o hrvatskim izbjeglicama koji pribjegavaju u Veliku Britaniju početkom devedesetih godina, bježeći od surove realnosti u vlastitoj domovini.
Snimanje na zadarskom području započet će početkom svibnja, a “Dom zauvijek” svojevrsni je nastavak Reissove drame iz 2005. godine. Okosnica dokumentarca bit će osobne priče i refleksije niza karaktera iz Slavonije i Dalmacije različitih godišta, profesija i pozadine kojima je rat za nezavisnost Hrvatske promijenio život zauvijek.
Neprepoznatljiva mjesta
Uz dijelove igranog filma “Teret” čija okosnica je inače napravljena oko otočanke sa zadarskog područja, Reiss će u dokumentarcu posjetiti one dijelove Hrvatske koji su naviše stradali u ratu, popričati s onima koji su ostali u Hrvatskoj, ali i s onima koji su odlučili emigrirati iz nje.
– Cilj filma ‘Dom zauvijek’ je, s jedne strane, obilježiti dvadesetu godišnjicu od početka rata za nezavisnost Hrvatske, kroz paletu dirljivih priča Hrvata i stanovnika Hrvatske, kao i pružiti obrazovni karakter kroz objektivnu naraciju o povijesti Hrvata i Srba u zadnjih stotinjak godina. Pokušat ćemo pronaći stvarne karaktere koji će do određene mjere odraziti one u igranom filmu ‘Teret’, kao i intervjuirati Hrvate koji nikad nisu napustili svoju domovinu te su je gledali iz godine u godinu kako se izdiže iz pepela terora, doznati njihove osobne poglede na današnju Hrvatsku u usporedbi s onom iz ranih devedesetih. Želimo obići mjesta u Hrvatskoj koja su danas gotovo neprepoznatljiva u usporedbi s devedesetima te odraziti dio povijesti koja je, premda zauvijek s nama i u nama, u osnovi pozitivno iskrojila novu generaciju Hrvata, pojasnio je Reiss te dodao da je Hrvatska danas jedna prekrasna zemlja s jednom od najsunčanijih obala Europe:
– Hrvatski narod je topao, pristupačan, otvoren i vrlo susretljiv. Nitko ne bi niti pomislio da je prije manje od 20 godina Hrvatska bila u srcu krvavog Domovinskog rata u borbi protiv srpskih sila, koji se u mnogo elemenata izravno uspoređuje s Drugim svjetskim ratom. Ovaj će film pokušati dokumentirati izvanredno putovanje kroz nostalgiju do nade za budućnost te postaviti pitanje drugim narodima koji su, kao i Hrvati, bili progonjeni ratom, kako oni vide put iz pepela agresije, najavio je redatelj.
Promocija na festivalima
Zajedno s koproducenticom filma Tinom Galović, Reiss je početkom siječnja već proveo tjedan dana u Slavoniji te se susreo s dvadesetak osoba koje su već pristale na sudjelovanje u projektu.
– Istinski vjerujemo u posebnost ovog projekta, njegovu emotivnu nabijenost te edukativni karakter. Sigurni smo da ćemo dotaknuti srca i svijest ne samo Hrvata i susjednih zemalja, već daleko dalje. Vrijeme je da svijet napokon progleda, naglasila je Galović.
Ako sve bude teklo kako je planirano, film bi svjetlo dana trebao ugledati već u osmom mjesecu, nakon čega slijedi promocija na međunarodnim filmskim festivalima, poput Sundance filmskog festivala u SAD-u, međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, kao i festivala u Torontu te brojnim drugima.
Njegov prvi film vezan na tematiku Domovinskog rata “Teret” premijerno je prikazan na festivalu u Cannesu, a otvorio je i Taormina Filmski festival u lipnju 2005. te uspješno prikazan na još petnaest međunarodnih filmskih festivala. Njime je Reiss želio naglasiti da izbjeglice, bez obzira iz koje zemlje i od kojih ekonomskih okolnosti izbjegavaju, nisu ništa ako ne iscrpljeni ljudi pogođeni nepravdom ljudskih prava, što predstavlja jednu od glavnih svjetskih briga:
– Ako se zdrav razum ne primijeni na relevantne zakonske okvire, ti isti zakoni će s vremenom biti otpisani, a ljudska bića će patiti, poručuje redatelj.