Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kolovare su ogledalo grada

11.02.2011. 23:00
Kolovare su ogledalo grada


Prema izvedbenom projektu uredio bi se sanitarni čvor, napravila bi se rekonstrukcija izgrađenog obalnog dijela te igralište odbojke i rukometa na pijesku s pratećim sadržajem, rekao je Ante Basioli, direktor tvrtke “Obala i lučice”


Gradska tvrtka “Obala i lučice” prošle je godine preuzela brigu o plaži Kolovare te je u skladu s tim i prošle, ali i ove godine trebala pripremiti plažu za sezonu. Prošle godine, zbog malo vremena do sezone, u tvrtki “Obala i lučice” nisu bili spremni za neke veće zahvate oko uređenja ove velike gradske plaže, ali ove godine su odlučili temeljitije urediti tu plažu.
 – Trenutačno radimo projektnu dokumentaciju, odnosno Studiju uređenja i korištenja plaže Kolovare kojom ćemo dobiti idejni i izvedbeni projekt uređenja. Prema izvedbenom projektu uredio bi se sanitarni čvor, napravila bi se rekonstrukcija izgrađenog obalnog dijela te igralište odbojke i rukometa na pijesku s pratećim sadržajem, rekao je Ante Basioli, direktor tvrtke ‘Obala i lučice’. On je objasnio da su, sukladno Odluci o komunalnim djelatnostima, upravo “Obala i lučice” izabrane da u ovogodišnjoj turističkoj sezoni urede i održavaju plažu Kolovare kao “uređenu plažu” bez naplate.
Basioli je rekao da bi studija trebala biti gotova što prije kako bi već u travnju mogli započeti s radovima na uređenju plaže. Kao prioritet je istaknuo izgradnju i uređenje sanitarnog čvora koji bi obuhvatio i zahode i tuševe.
 – Nadamo se da ćemo do sezone uspjeti urediti sanitarni čvor koji bi obuhvaćao i tuševe tako da kemikalije iz šampona ne odlaze u more već u kanalizaciju. zbog toga sad moramo provjeriti vodovodnu mrežu jer tijekom ljeta na plažu moramo dovesti vodu. Pored tuševa i toaleta moramo naći spasilačku službu, urediti tornjeve i ostale popratne sadržaje, rekao je Basioli, pred kojim je opsežan posao uređenja ove do sada zapuštene plaže.
Objasnio je da su oni zaduženi samo za čišćenje, uređenje i održavanje plaže, dok je Grad Zadar nadležan za izdavanje koncesija za popratne sadržaje.
Plaža Kolovare, zahvaljujući poziciji, ali i obližnjem hotelu jedna je od najposjećenijih gradskih plaža na kojoj ljeti tijekom cijelog dana ima kupača. Do prošle godine brigu o uređenju plaže Kolovare vodio je hotel Kolovare, ali zbog loše brige grad je odlučio brigu o uređenju preuzeti u svoje ruke i dao je tvrtki “Obala i lučice”. Ipak, unatoč njihovoj brizi o Kolovarima ova plaža preko zime stoji zapuštena. Vikendima se na njoj skupljaju mladi iza kojih često ostaju tragovi pijančevanja, pa se tako često mogu vidjeti odbačene limenke, plastične čaše i boce.
Ipak, do ljeta bi sve trebalo biti uređeno i sređeno te spremno za 15. lipnja kad službeno počinje sezona kupanja na Kolovarima.