Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Terapijska zajednica ovisnicima je druga obitelj

11.02.2011. 23:00
Terapijska zajednica ovisnicima je druga obitelj


Sinoć je u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održana javna tribina “Ovisnost – početak i kraj”, u organizaciji zadarske Udruge za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć obiteljima ovisnika Nada na kojoj su govorile Bernardica Juretić, voditeljica Terapijske zajednice Susret i Ivana Buterin, voditeljica Terapijske zajednice Mondo Nuovo. Osim gošći tribine, o problemu ovisnosti, odnosno odvikavanju govorila su i dvojica mladića, Ivo i Marin.
Marin još uvijek boravi u zajednici i izvrsno napreduje, dok je Ivo iz zajednice izašao prije deset godina. Obojica mladića vrlo su otvoreno govorili o svom iskustvu te koliko je, osim podrške najbližih vrlo važna i osobna odluka da se ode na liječenje. Zapravo, ta je odluka presudna jer, kako su naglasili, kada ovisnik shvati da mu preostaju samo dvije mogućnosti, a to je ili da prihvati zadnju šansu za normalan život, ili da se “pridruži” ostalim ovsnica u zatvoru ili na groblju, onaj kojemu je stalo do života i onih koji ga vole, prihvatit će život u zajednici. No, to znači i puno odricanja, jer se štićenici ne odriču samo droge, nego i svih drugih životnih navika.
Ivana Buterin kaže kako je zajednica druga obitelj ovisnicima te kako je poželjno i dobro da ih liječeni ovisnici kontaktiraju i kada napuste zajednicu, jer pred njima su mnogi drugi problemi. Okolina je često netolerantna, diskriminirajuća, a vrlo teško pronalaze i posao.
Bernardica Juretić, najpoznatija hrvatska aktivistica protiv droge, nazočnima je govorila o svojim počecima rada te priznala kako je u početku bila vrlo skeptična prema ovakvim oblicima liječenja, odnosno odvikavanja. No, kada se sama uhvatila u koštac s ovim problemom, shvatila je kako teška borba ima smisla. 
“Kada nakon nekoliko godina sretnete bivše štićenike i vidite da su to sasvim drugi ljudi, koji su se oženili, imaju djecu, rade…tada zaboravite na sve probleme i kritike i prepreke na koje smo ja i moji suradnici nailazili na početku rada”, rekla je Juretić te dodala kako je danas puno lakše tražiti pomoć, jer za prije 15-ak godina u Hrvatskoj nisu djelovale nikakve udruge za pomoć niti centri za suzbijanje ovisnosti.
Još puno toga treba napraviti i borba protiv ove pošasti je strahovito teška, a da ni svi legalni načini nisu idealni već dulje vrijeme pokušava javnosti ukazati zadarska Udruga Nada. Ivanka Ledenko, predsjednica udruge, podsjetila je nazočne da se heptanoni propisuju nekontrolirano te da najčešće služe za preprodaju, a na taj se način nabavljaju sredstva za heroin. Udruga i roditelji ovisnika koji su nazočili tribini kao glavnog krivca ističu dr. Slavka Sakomana jer smatraju da heptanonska terapija, koju spomenuti liječnik potiče i brani, nije rješenje jer samo produžava agoniju ionako devastiranih mladih života ovisnika. Smatraju da su upravo terapijske zajednice najučinkovitije jer pokazuju najbolje rezultate. No, očito je kako farmaceutska industrija i oni koji je podržavaju, bilo da je riječ o pojedincima ili institucijama, imaju korist što borbu roditelja i udruga još više otežava.