Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ministru zakonsko pravo na upute i naredbe policiji

11.02.2012. 23:00
Ministru zakonsko pravo na upute i naredbe policiji


Službeno obrazloženje je da takva ministrova ovlast dodatno depolitizira policiju, no ministru su izičito zabranjeni nalozi kriminalističkoj policiji u konkretnim predmetima


Ravnateljstvo policije moglo bi dobiti novog šefa izabranog na javnom natječaju i prije polovice ove godine, ako nacrt novog Zakona o policiji (ZOP), koji objedinjuje stari zakon i Zakon o policijskim ovlastima, bude odobren od Europske komisije i donesen u Saboru hitnom procedurom.
Namjera predlagača, odnosno MUP-a, jest da novi ZOP bude donesen u hitnoj saborskog proceduri, što je i razumljivo, jer je većina zakonskih odredbi ionako preuzeta iz dvaju važećih zakona koji reguliraju ovlasti, poslove, prava i obveze policije. Možda najveća novina novog policijskog zakona jest nova ministrova ovlast da usmjeri policijski rad posebnim uputama i naredbama.
Jači civilni nadzor
Službeno obrazloženje je da takva ministrova ovlast dodatno depolitizira i profesionalizira policiju. Realno, takva je praksa dosad ionako vladala, a ovim zakonskim rješenjem ministru je barem izričito zabranjeno davati policiji naloge i upute za rad kriminalističkoj policiji u konkretnim predmetima.
Osim nove ministrove ovlasti, prilična je novost da će glavni ravnatelj policije, ali i njegovi zamjenici, te ravnatelji pojedinih uprava, moći biti imenovani iz redova rukovodećih službenika u tijelima državne vlasti, uključujući i sigurnosne službe. Doduše, za policijske službenike uvjet je najmanje pet godina iskustva na rukovodećim poslovima, dok je za sve ostale uvjet 10 godina iskustva u rukovođenju u tijelima vlasti. Naravno, takvi kandidati koji će se birati javnim natječajem morat će ispuniti i minimum uvjeta za prijem u policijsku službu, a načelnici policijskih uprava, ako dolaze iz civilne vlasti ili sigurnosnih službi, morat će imati uvjete za minimalno zvanje policijskog inspektora.
Prijedlogom novog ZOP-a nešto je pojačan i civilni nadzor rada policije. Naime, prema važećem zakonskom rješenju Povjerenstvo MUP-a za pritužbe građana nije izvješćivalo Sabor o svom radu, a ubuduće će to morati raditi redovno. Naravno, rad policije će kontrolirati i samo Ministarstvo.
Pričuvna policija
Dosad, rad unutarnje kontrole bio je propisan pravilnikom ministra, a u novom zakonskom prijedlogu precizira se da će rad policije kontrolirati službenici ministarstva, te eventualno policijski službenici, samo ako to ministar odredi posebno. Pritom će unutarnja kontrola moći prikupljati podatke iz policijskih evidencija i praktički provoditi pravo kriminalističko istraživanje. Davanjem ovlasti službenicima ministarstva da kontroliraju rad policije, MUP namjerava postići neovisnost unutarnje kontrole od glavnog ravnatelja policije.
Iz starog ZOP-a nova je vlast preuzela i rješenje kojom je utvrđena osnova da Vlada posebnom uredbom propiše organizaciju, dužnosti, broj i sastav pričuvne policije, kao plaću i druga davanja. Samim zakonom određeno je da pričuvni policajac može postati osoba koja ima uvjete za rad u policiji. Prema objašnjenju iz MUP-a, pričuvna policija mogla bi se, u neredovitim situacijama, koristiti na manje zahtjevnim policijskim poslovima. Ali još uvijek se radi samo o mogućnosti povratka pričuvne policije.


Policajci u prosvjed samo u civilnoj odori




Policajci ni u budućnosti neće moći biti članovi političkih stranaka, štoviše, općenito im je zabranjeno političko djelovanje. Neće imati ni pravo na štrajk, kao ni na prosvjed u službenoj policijskoj odori. Sindikalno organiziranje, mirno okupljanje i javni prosvjed u vlastitoj građanskoj odori neće im biti zabranjen novim zakonom.