Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Karamarko: Nismo pljačkaši, prošli smo katarzu, čekamo i druge

Autor: Dražen Ciglenečki

11.02.2013. 23:00
Karamarko: Nismo pljačkaši, prošli smo katarzu, čekamo i  druge

Foto: Davor KOVAČEVIĆ



Čovjek obučen u robijašku odoru izvukao je papir s natpisom “HDZ je opljačkao Hrvatsku” zbog čega Tomislav Karamarko nije održao pripremljen govor na okruglom stolu o investicijama
Od široke koalicije koja je ustala protiv vladinog prijedloga zakona o strateškim investicijama, na okruglom stolu koju je o toj temi organizirala HDZ-ova Zaklada hrvatskog državnog zavjeta nisu sudjelovali predstavnici nevladinih udruga. Za stolom u dvorani Hrvatskog novinarskog društva sjedili su, između ostalih, sindikalci i predstavnik biskupske komisije Iustitia et pax. No, to ne znači da se građanski aktivisti nisu pojavili na tom skupu. Dok je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko uvodno govorio, čovjek obučen u robijašku odoru izvukao je papir s natpisom “HDZ je opljačkao Hrvatsku” i to je bio glavni slogan koji je uzvikivao.
– HDZ je opljačkao Hrvatsku, vi nemate što tražiti u hrvatskom političkom prostoru. Proveli ste privatizaciju, donijeli ste zakon o golfu, devastirali ste javna dobra Republike Hrvatske. Vi nemate što ovdje tražiti, vikao je mlađi muškarac. Karamarko se zadovoljio konstatacijom da “živimo u demokratskom, pluralnom sustavu”, a onda su člana Građanske akcije izvali van. Međutim, odmah ga je zamijenio njegov kolega s istim transparentom.
– HDZ je opljačkao Hrvatsku, to je činjenica. Vi ste gospodo draga pljačkaši, vi ste unazadili ovu zemlju, nabrajao je drugi akcijaš. I njega su ispratili iz dvorane, a Karamarko mu je posvetio nešto više rečenica.
– Ova stranka nije ona koja je opljačkala Hrvatsku. Mi smo se distancirali od onih koji su pljačkali. Ja kao načelnik policijske uprave u Zagrebu 1992. pokrenuo borbu protiv kriminala, a to sam učinio i 2008. kao ministar unutarnjih poslova. Onima koji su počinili zlo, sudi pravna država. HDZ je prošao svoju katarzu, čekamo i druge, rekao je Karamarko praćen pljeskom prisutnih HDZ-ovaca. Cijela ga je situacija ipak poremetila, pa nije održao pripremljeni govor. Tek je pozvao Vladu na konsenzus jer “vremena više nema, pješčani sat nam curi”. Predsjednik Ivo Josipović poslao je na okrugli stol svojeg ekonomskog savjetnika Borisa Cotu, a pomoćnik ministra gospodarstva Darko Lorencin nije došao, premda se najavio. Gordan Črpić tajnik Iustitia et pax žalio se da je predloženi zakon iz “18. ili 19. stoljeća kad su postojale ideje da bogati moraju u društvu imati povlaštenu poziciju u odnosu na siromašne”. Sindikalac Krešimir Sever tvrdio je da Vlada nema pravo tumačiti nacionalne interese i rasprodavati nacionalno blago.
– Narod se treba pitati, ponavljao je Sever. HDZ-ova saborska zastupnica Martina Dalić bila je nešto dobrohotnija. Istaknula je da ovaj zakon može biti privremeno rješenje, ali da ga moraju pratiti i sustavne mjere za otklanjanje administrativnih prepreka ulaganjima.