Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Korak bliže do Olimpijskog centra na Silbi

Autor: Nives Rogoznica

11.02.2013. 23:00
Korak bliže do Olimpijskog centra na Silbi


Vrijednost Olimpijskog centra bit će poznata tek nakon izrade Studije izvodljivosti projekta, a u Hrvatskom olimpijskom odboru napominju kako sufinanciranje poduzetničkih projekata iz fondova EU može iznositi i više od 50 posto ukupne vrijednosti ulaganja, pri čemu ostaje i mogućnost dobivanja povoljnog kredita kod HBOR-a


Predstavnici Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), Zagrebačkoga sportskog saveza (ZŠŠ) i tvrtke Centar d.o.o. koja je u vlasništvu Saveza predstavili su u Zagrebu projekt izgradnje Hrvatskoga olimpijskog centra na Silbi koji bi se trebao sufinancirati povlačenjem sredstava iz fondove Europske unije.
Nekretnine vrijedne 13,2 milijuna
Izgradnja ovog centra, kako je još jesenas za naš list istaknuo član Vijeća Hrvatskoga olimpijskog odbora Marijan Klanac, riješila bi pitanje adekvatne pripreme sportaša i obuke športskih kadrova kojima je do rata na raspolaganju bio Sportski centar na otočiću Badija kod Korčule bez kojeg je u međuvremenu hrvatski sport ostao, s obzirom na to da je bio izgrađen na zemljištu koje je vraćeno Katoličkoj crkvi.
Olimpijski centar na Silbi planira se izgraditi u uvali Sotorišće, na prostoru Omladinskog hotela Mirta i pripadajućega sportskog kampa kojim upravlja tvrtka Centar d.o.o., a koji su u vlasništvu Zagrebačkoga sportskog saveza, kao sljednika SIZ-a za fizičku kulturu.
Na prostoru kampa, osim glavne zgrade sagrađene 1955., godine i restorana izgrađenog desetljeće kasnije, smješteno je 10 bungalova kapaciteta 70 ležajeva, te igralište na pijesku za odbojku i rukomet i polivalentno betonsko igralište. U kampu borave uglavnom školska djeca – članovi sportskih klubova i saveza. Tržišna vrijednost kampa i Omladinskog hotela, po elaboratu sudskog vještaka o procjeni tržišne vrijednosti nekretnine, napravljenom u siječnju 2011., godine prelazi 13.2 milijuna kuna.
Nužna potpuna obnova kampa
– S obzirom na to da gotovo tridesetak godina na objektima u kampu nisu rađeni nikakvi veći zahvati, pripojenjem tvrtke Sport Trade Zagreb d.o.o. 2005. sestrinskoj tvrtki Zagrebačkoga športskog saveza – Centru d.o.o. za športsku djelatnost, pokrenute su aktivnosti kojima se trebala poboljšati infrastruktura, kvaliteta smještaja, te unaprijediti organizacija i upravljanje kampom. Godine 2007. je provedena veća sanacija na objektima, no time problem tereta godina nije riješen. Uoči svake sezone potrebna su nova ulaganja, koja tek neznatno poboljšavaju sliku objekata i sportskih terena, pa je potpuna obnova ovoga kampa nužnost. Zajedničkim dogovorom s HOO-om, krajem 2008. pristupilo se izradi Master plana ŠRC Silba kojim je obuhvaćena izrada idejnog rješenja kao i usklađivanje s prostorno-planskom dokumentacijom, a sve kao podloga za ishođenje daljnjih dozvola i izrade investicijskog programa. Na temelju tog Master plana Zadarska županija je prepoznala važnost ovog sportsko-turističkog projekta za otok Silbu, ali i za cijelu županiju, te je krajem 2011. gdoine donijela izmjene GUP-a kojim se predmetne parcele proglašavaju sportsko-rekreacijskom zonom. Time je omogućena gradnja objekata i na prostoru zone 70 metara od mora, što do tada nije bilo moguće. Zajednička suradnja HOO-a, ZŠS-a i Centra d.o.o. rezultirala je u veljači 2011. potpisivanjem Pisma namjere između svih triju strana kojim je dogovorena suradnja u planiranju i realizaciji projekta HOC Silba, u koji Centar d.o.o. ulazi sa zemljištem, a HOO kao investitor. Predstoji izrada Studije izvodljivosti, te osiguranje financijskih sredstava kako bi se konačni idejni projekt mogao realizirati, navodi se u priopćenju tvrtke Centar d.o.o. iz koje napominju kako su u međuvremenu riješeni imovinsko-pravni odnosi za najveći dio terena obuhvaćenog projektom, ukupne površine do 19.000 metara četvornih, dok se u ovom trenutku još vode sudski postupci nad dvjema česticama, a potrebno je riješiti i pitanje pristupnog puta koji je u privatnom vlasništvu.
Iz fondova i više od 50 posto
– Ulaganje u Hrvatski olimpijski centar Silba odnosi se prvenstveno na športsku, smještajnu i ugostiteljsku infrastrukturu, što bi obuhvatilo izgradnju polivalentne športske dvorane, teretane, bazena, športskih terena na otvorenom, smještajnih, kongresnih i ugostiteljskih kapaciteta, a projektni prijedlog trebalo bi kandidirati za bespovratna sredstva u okviru mjere za ulaganje u poslovnu turističku infrastrukturu, odnosno u okviru mjere za razvoj športsko-rekreacijske infrastrukture, stoji u priopćenju HOO-a u kojem se dodaje i kako će za potrebe aplikacije projekta, ovisno o propozicijama natječaja, biti potrebno osnovati tvrtku ili udrugu sa sjedištem na Silbi, odnosno unutar administrativnih granica Grada Zadra.
Vrijednost budućeg Olimpijskog centra bit će poznata tek nakon izrade Studije izvodljivosti projekta, a u Hrvatskom olimpijskom odboru napominju kako sufinanciranje poduzetničkih projekata iz fondova EU može iznositi i više od 50% ukupne vrijednosti ulaganja, pri čemu ostaje i mogućnost dobivanja povoljnog kredita kod HBOR-a.
Očekuju, također da će Hrvatska nakon pristupanja EU “otvoriti mjere kojima će omogućiti korištenje fondova Europske unije za ulaganje u športsku infrastrukturu koja doprinosi postizanju općih ciljeva konvergencije, regionalne konkurentnosti i zapošljavanja”, te napominju kako su “razvojni planovi za Hrvatski olimpijski centar Silba u skladu su s ciljevima strategije Europa 2020. i mogu se ostvariti korištenjem instrumenata kohezijske politike Europske unije za razdoblje 2007. – 2013”.


 GRAD ZADAR PODRŽAO PROJEKT




S predstavnicima Hrvatskog olimpijskog odbora i  Zagrebačkog sportskog saveza u drugoj polovice prošle godine sastao se i zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić izvijestivši tada kako je Grad Zadar spreman poduprijeti projekt sudjelovanjem u rješavanju pitanja sufinanciranja opskrbe vodom. Navodeći kako bi izgradnja Olimpijskog centra na Silbi bila od značaja i za pozicioniranje Zadra kao sportskog središta, rekao je tada kako u Gradu čekaju da Hrvatski olimpijski odbor i Zagrebački sportski savez iziđu s idejnim rješenjem “kako bi stručne službe Grada mogle odraditi njegovo usklađivanje s Prostornim planom”.