Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nedovoljna ponuda mlijeka “koči” proizvodnju sira

Autor: Z L

11.02.2013. 23:00
Nedovoljna ponuda mlijeka “koči” proizvodnju sira


Prema rječima Ivana Gligore, osnivača Sirane Gligora d.o.o., proizvodnjom se bave uglavnom stariji ljudi, dok mladi nisu zainteresirani, te predviđa da će se ukoliko se takav trend nastavi proizvodnja uskoro značajno smanjiti


S ciljem poticanja hrvatske proizvodnje ovčjeg i kozjeg mlijeka, čija nedovoljna ponuda uzrokuje probleme hrvatskim proizvođačima nagrađivanih ovčjih i kozjih sireva, tvrtka Bio Pharm Vet d.o.o. u suradnji s tvrtkom Sirana Gligora d.o.o. organizirala je stručno predavanje praćeno domjenkom na otoku Pagu.
Zanimljivu usporedbu trenutanog stanja hrvatske proizvodnje s iskustvima u Španjolskoj te mogućih tehnoloških rješenja za značajno povećanje proizvodnje obradio je španjolski stručnjak za ovčarstvo g. José González Ramos.
Predavanje „Suvremena tehnologija napajanja mliječnom zamjenicom i način smještaja janjadi i jaradi” održano je ovih dana u prostorijama Sirane Gligora d.o.o. na otoku Pagu.
Glavnu temu predavanja obradio je španjolski stručnjak za ovčarstvo g. José González Ramos (Sloten, Nizozemska), koji je predstavio hrvatskim ovčarima i kozarima najnovije metode i najučinkovitije prakse koje se primjenjuju u proizvodnji u Španjolskoj te u ostatku Europe, kao i kratki pregled razvoja ovčarstva i kozarstva u Španjolskoj.
Nedostatak ovčjeg i kozjeg mlijeka za potrebe prerađivačke industrije neposredno je povezan s izvoznim potencijalom hrvatskih kozjih i ovčjih sireva, čija je kvaliteta prepoznata ne europskoj i svjetskoj razini. Osnovni uzroci slabe proizvodnje u ovom segmentu su dobna struktura proizvođača i ekstenzivan način proizvodnje. Prema rječima Ivana Gligore, osnivača Sirane Gligora d.o.o., proizvodnjom se bave uglavnom stariji ljudi, dok mladi nisu zainteresirani, te predviđa da će se ukoliko se takav trend nastavi proizvodnja uskoro značajno smanjiti.
Drugi uzrok slabih proizvodnih kapaciteta odnosi se na ekstenzivan način proizvodnje koji prevladava u Hrvatskoj. Ovčarstvo i kozarstvo u Španjolskoj, danas drugom najvećem europskom proizvođaču prema broju stada (Izvor: Eurostat, EU), nalazilo se u sličnoj situaciji početkom 90-tih godina prošlog stoljeća, naveo je španjolski stručnjak za ovčarstvo g. José González Ramos. – Intenzivan način proizvodnje, što primarno znači korištenje smještajnih objekata i automatizirane hranidbe mliječnom zamjenicom, ključan je za značajno povećanje proizvodnih kapaciteta.”, naglasio je José González Ramos.
Predavanju su se pridružili i predstavnici HPA – Hrvatske poljoprivredne agencije, g. Darko Jurković (HPA, Odjel za razvoj ovčarstva, kozarstva i uzgoja malih životinja) i Tatjana Sinković (Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza). Okupljanje je završilo domjenkom uz degustaciju sireva Sirane Gligora.