Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Novi papa mogao bi biti izabran prije Uskrsa

Autor: Nives Rogoznica

11.02.2013. 23:00
Novi papa mogao bi biti izabran prije Uskrsa


Nije isključeno da bude izabran netko od latinoameričkih kardinala. Može se očekivati da bude izabran netko od mlađih koji će se duže zadržati na papinskoj stolici, ali i da kardinali opet izaberu tranzicijskog papu, ocijenio je Maštruko


Objavu pape Benedikta XVI. o povlačenju s položaja poglavara Rimokatoličke crkve komentirao je dr. sc. Ivica Maštruko, sociolog religije i nekadašnji veleposlanik pri Svetoj Stolici.
– Ova je odluka iznenađujuća i neuobičajena i nezapamćen događaj u suvremenoj povijesti. Samo je jedan srednjovjekovni papa odstupio od svoje dužnosti. Drugi su se pape i u znatno težoj zdravstvenoj situaciji zadržavali do trenutka smrti. Ovaj je papa očito o tome promišljao duže vrijeme i kada je spoznao da više nije u fizičkoj mogućnosti obavljati sve ono što od njega papinstvo zahtijeva odlučio se na ovaj potez i priopćio je to najprije kardinalima. Od 20 sati 28. veljače papinska stolica bit će prazna, a vjerojatno će se do tog vremena kardinali dogovoriti i pripremiti se za konklavu. Njih 120, koliko ih bira papu, a to su oni mlađi od 80 godina, sastat će se i za pretpostaviti je da bi mogli novog papu izabrati prije Uskrsa. Dakako, ovisno o tome će koliko će brzo donijeti odluku, odnosno o tome koliko će dana trajati konklava, kazao je Maštruko koji je na upit o medijskim kalkulacijama o tome kako bi novim poglavarom Rimokatoličke crkve mogao postati Afrikanac, kardinal Peter Turkson iz Gane, predsjednik Papinskoga vijeća za pravdu i mir, kazao je kako više mogućih scenarija, pri čemu treba imati u vidu broj  kardinala iz pojedinih regija i iz pojedinih kontinenata.
– S obzirom na to, nije isključeno da bude izabran netko od latinoameričkih kardinala. Manje je izgledno da bi to bio netko s afričkog kontinenta, jer kardinala s ovog kontinenta nema dovoljno, ni brojem, ni utjecajem, ali latinoameričkih kardinala, koji su dosta utjecajni i dosta poznati, ima dovoljan broj da bi netko od njih mogao biti izabran. Može se očekivati da nakon Josepha Ratzingera za papu bude izabran netko od mlađih koji će se duže zadržati na papinskoj stolici, ali, ukoliko ne bude postignut dogovor, može se dogoditi i obrnuta situacija – da kardinali opet izaberu tranzicijskog papu starije dobi koji neće dugo ostati, ocijenio je Maštruko.