Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Za dvije minute smireno napustili vrtić

Autor: Anamarija Bilan

11.02.2013. 23:00
Za dvije minute smireno napustili vrtić

Foto: Vedran SITNICA



Mislim da je važno da djeca od malih nogu nauče kako se ponašati u kriznim situacijama. Zato smo danas pokazali kako smireno izaći u dvorište i sva su se djeca obukla i izašla u redu, zajedno sa svojim tetama u roku od niti dvije minute – rekao je Siniša Filipović, voditelj centra 112


Državna uprava za zaštitu i spašavanje obilježila je jučerašnji dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, tako da su u vrtiću Grigor Vitez održali edukaciju i prezentaciju iz područja zaštite i spašavanja u dječjim vrtićima.
 – Danas smo izveli pokaznu vježbu kako u slučaju neke opasnosti izaći sigurno i smireno u dvorište vrtića. Mislim da je važno da djeca od malih nogu nauče kako se ponašati u kriznim situacijama. Zato smo danas pokazali kako smireno izaći u dvorište i sva su se djeca obukla i izašla u redu, zajedno sa svojim tetama u roku od niti dvije minute. Sve su napravili bez trke i panike, što je vrlo bitno, rekao je Siniša Filipović, voditelj centra 112. Dodao je kako centar 112, odnosno Državna uprava za zaštitu i spašavanje već nekoliko godina obavlja redovito ispitivanje sustava za uzbunjivanje te educira djecu predškolse i školske dobi o zaštiti i spašavanju.
Jučer su u dvorištu vrtića došle sve hitne službe pa su djeca s radoznalošću razgledala vozila hitne medicinske pomoći kao i vatrogasno vozilo. Brojni mališani gledali su kako funkcionira ronilačko odijelo dok je dio njih uživao dižući se i spuštajući na užetu kojega su za visoko drvo zavezali pripradnici GSS-a i na taj način prezentirali dio svoga posla. Brojni mališani pokazali su hrabrost i s nestrpljenjem su čekali kad će doći njihov red da ih popnu visoko na drvo i spuste.
 – Mislim da su ovakve akcije vrlo značajne jer djeca mogu naučiti tko im može pomoći u nekakvim nesvakidašnjim situacijama. Također, na ovakav način djeca stječu sigurnost i suzbijaju strah od osoba koje im mogu pružiti pomoć, rekla je Biserka Belić, ravnateljica dječjih vrtića Radost, u čijem sklopu je i vrtić Grigor Vitez.
Inače, zadarski je centar objavio podatke da je za proteklu 2012. godinu zaprimio 144.000 poziva, što je stopostotni rast u odnosu na 2010. godinu.
 – Radi se o povećanju uvjetovanom prebacivanjem hitnih poziva na ovaj broj sa starih 92, 93 i drugih, čime je služba preuzela koordinaciju s policijom, hitnom medicinskom pomoći, vatrogascima, gorskom službom spašavanja, inspekcijskim službama, lučkim kapetanijama i drugim službama, rekao je Filipović. Dodao je da su ukupno koordinirali u otprilike 12.000 zaprimljenih događaja, od toga 7.939 medicinskih, 554 vatrogasnih, 2.650 sigurnosnih i 786 “složenih”.