Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nježna i neizbježna ženska košarka

11.02.2014. 23:00
Nježna i neizbježna ženska košarka


Zahvalnost je plod pomno njegovane duše i drugo ime za ljubav. Uvjerili smo se u to u nedjelju kada je ŽKK Zadar priredio košarkašku reviju kao feštu i uvertiru u slavlje 80-godišnjice koja će se obilježiti sljedeće godine.
Pretkadetkinje, roditelji i treneri
Poslijepodnevni i večernji program započeo je dvobojem predkadetkinja Zadra i Studenca iz Omiša. Službeni susret završio je rezultatom 174:12, a Zadrove “curice velikoga srca” podarile su nam osmijeh na lice u trećoj četvrtini kada preobražene u igrače i nakon ogromnoga vodstva nisu prestajale “stiskati” protivnice vičući: “Čuvaj svak svoga!” Posebno nam se svidjela Nika Jelenković koju ćemo ako ovako ustraje možda moći gledati kao još jednu zadarsku “žonglericu” na tragu starijih prethodnica kojih se sjećamo: Meri Blagdan i Maje Rak, koje su loptu ako je trebalo na terenu činilo se mogle i “progutati”. Izvrsnog pregleda igre, u svakom trenutku usredotočena na najbolji potez koji se ekipi može poslužiti, nesebična i puna radosti u igri koja je obuzima i koja je veća od nje same, podjednako okrenuta obrani i napadu.
I sve druge zadarske igračice timskim duhom nesebičnosti demonstrirale su kako se ženska košarka duboko ukorijenila i kako bi gospođe koje su u našemu gradu tu prekrasnu igru započele prije gotovo 80 godina viđenim sigurno bile silno zadovoljne.
Daljnje su osmjehe izmamili treneri i roditelji koji su se susreli u utakmici poslije. Nakon što su treneri poveli 5:0, roditelji koji su igrali pod simboličnim nazivom Išijas u uzbudljivoj su igri predvođeni Denisom Jadrijevom, koji je igrao pun žara uspijevajući uz to i neprestano komunicirati sa sucima, pobijedili 31:18.
Novinari, veteranke, seniorke
A sveprisutni novinari bili su izgleda glavni uzvanici na slavlju. Šaroliko dobro nam poznato društvo pristupilo je situaciji u kojoj će drugi o njima pisati krajnje ozbiljno, što svjedoči i to što je na prošlotjednomu susretu Zadranki sa Splitom njih čak šestoro bilo na tribinama. Znali su kako su košarkašice u dobroj formi i kako su tjedan prije zamalo iznenadile Novi Zagreb, najbolju hrvatsku košarkašku ekipu. Meštri riječi više od mjesec dana marljivo su se pripremali i pokazalo se kako pripreme nisu bile besplodne i kako strahovi od ženske lopte s kojom nikada nisu igrali i koja je nešto lakša od onih muških nisu bili opravdani.
U dvadeset minuta igre s veterankama nakon početnoga vodstva novinara 10:1 vidjelo se kako rezultatske neizvjesnosti neće biti i konačnih 40:15 za 20 minuta čiste igre nije mogla umanjiti ni lepršava izvedba raspoložene Marije Mazije. Ali susret nije bio nimalo nježan te su novinari nerijetko dobivali udarce nakon čestih povika sa ženske klupe: “Udri ga!”
Sportski je vrhunac bio susret seniorki i novinara. One u punoj natjecateljskoj formi i ljepoti, bitno snažnije i kondicijski jače od veteranki, novinarima su bile velik izazov. Prvotimke su sve razveselile svojom borbenošću, bivajući u nekim trenutcima i grube, no osim đentlmenskoga duha susretljivosti i mekoće kada se radi o predstavnicama ljepšega spola pokazali su novinari i kako ne samo što o omiljenomu zadarskom sportu znaju pričati i pisati već kako mogu pobijediti i jednu elitnu prvoligašku ekipu. Pred godinu okruglih brojku, u kojoj nakon što je 1895. rođena u Americi košarka puni 120 godina a zadarska ženska od prvoga napisa u tisku 80, taman toliko koliko je u Hrvatskoj prosječni ženin životni vijek, novinari su i u drugom susretu ostali neporaženi. Slabiji spol, jer njih u Hrvatskoj u prosjeku očekuju sedam godina manje, tek 73, pokazao se kao košarkaški jači a njihovih 40+40=80 koševa u 40 odigranih minuta čine nam se sve prije nego slučajni.
Slavlje i domjenak
Nakon susreta publika i igrači pozvani su na domjenak, a Marija Mazija, trenerica i član uprave, rekla je kako joj je drago “da je došlo dosta publike” i kako vjeruje “da su svi uživali”, a prvu zahvalu upućuje predsjedniku kluba Oliviu Meštroviću zbog brige o klupskim financijama. Zahvaljuje i igračicama “koje daju puno vremena i truda a svi znamo kako im ne možemo puno ponuditi”, ističe dobru publiku te to kako su “jedini ženski klub koji je ovako posjećen svaku utakmicu”. Zahvale idu i Branimiru Peričiću, sportskom menadžeru kluba te Valentini Jačan i ljudima u gradskoj upravi koji nam pomažu iz proračuna.” Na koncu zahvaljuje “svima koji su došli, svima koji su se natjecali, svima koji su pomogli da se ovo organizira prije svega pizzeriji Gušti i Eko vinariji Škaulj, te svim novinarima”. I predsjednik kluba ističe kako je “generalna proba pred obilježavanje 80-godišnjice osnivanja ženske košarke prošla uspješno” zahvaljujući svima koji su “na bilo koji način dali ruku”. Kaže kako će u klubu i dalje “raditi na poboljšanju uvjeta” te da klub u budućnosti vidi kao stabilnog prvoligaša s kvalitetnim mlađim uzrastima. Ističe okupljanje veteranki koje na neki način sve zaokružuje te pomoć Grada i Županije podvlačeći kako su “prelaskom u dvoranu Krešimira Ćosića uvjeti bitno drukčiji”. Za dogodine najavljuje kako će biti uključen veći broj sudionika, kako će pozvati sve trenere koji su djelovali u klubu, sve igračice te i one “koje igraju vani tako da budemo onima koji će biti u tom natjecanju jači partner. Hvala svima, a posebno medijima koji su nas dosada dobro pratili i nadamo se kako će to činiti i ubuduće” – zaključio je Olivio Meštrović.
U pauzama susreta priređene su i nagradne igre s prigodnim poklonima. Nika Jelenković s ocem Lučanom osvojila je natjecanje u šutiranju za djecu i roditelje, Denis Jadrijev dobio je nagradu za najboljega igrača u susretu trenera i roditelja, Tea Šare bila je najbolja u tricama, a predstavnice seniorki Ina Marin “tukla” je u tricama predstavnika novinara 4:1 te su seniorke za najboljega igrača među novinarima izabrale Juru Perišića. Jure se protiv veteranki istaknuo, ali protiv seniorki nije dao ni koša te mu nije bilo jasno zašto je baš on kao nagradu primio majicu. No sigurno nije slučajno izabran.