Oborinske vode u Galovcu poplavile kuće i polja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Ravnokotarsko općinsko središte Galovac je na nogama, došla im je voda do grla. Neprestane kiše uzrokom su brojnih problema, Galovac je čitav poplavljen, nazivali su mještani i vozači, upozoravali iz Županijske uprave za ceste (ŽUC).

- Bujica voda je uništila sav obiteljski trud, poplavljeno je gotovo dva hektara mlade kapulice. Štete su ogromne, vidno potresen jada se Svetko Gulan iz galovačkih Jošana.

Osim što je uzrokovala brojne probleme u prometu, slivne vode, vodene bujice iz izlivenog korita potoka zvanog Jaruga i brojni "vruljci" iz nabujalih podzemnih voda uništavali su sve pred sobom. Poplavili su obiteljske i gospodarske objekte, poljoprivredne površine, uništavale ratarske kulture.

- Već tri dana i noći pumpama za vodu u podrumima spašavamo što se spasiti može. Najkritičnije je s bačvama vina, maslinovog ulja i rakije te sa zimnicom od poljoprivrednih proizvoda. Ne spavamo već preko 50 sati, govore nam Rude, Gojko i Joso Burčul čije su obiteljske kuće i pomoćni objekti tek stotinjak metara istočno od potoka Jaruge.

Zbog višednevne neprekidne kiše žitelji Galovca imaju velike štete. Naime, oborinske vode koje se slijevaju sa Šarinog stana, Burčula, crkve, spomenika i željezničke pruge te nabujali potok Jaruga i vodene vrulje uzrokom su učestalih poplava.

- Ogromne štete su na garažama, podrumima, vrtovima, plastenicima, skladištima i poslovnim prostorima. Na cestama su ostali odroni kamenja i veliki mulj. Nastale štete tek se zbrajaju. Nešto treba poduzeti, ističe Ante Gulan.

Potok Jaruga koji teče kroz Ravne kotare na više mjesta se izlio iz korita poplavivši dvorišta, obiteljske i gospodarske objekte, prometnice, polja i poljoprivredne kulture. Najdramatičnije je u Galovcu, gdje su pumpe za ispumpavanje najdragocjenija "roba".

- Rekostrukcijom i adaptacijom županijske ceste kroz Galovac promijenili su se i tokovi slivnih voda. Mjestimično su zatrpani i dugogodišnji kanali za otpadne vode u Jošanima, Burčulima i Gulanovima, objašnjava Branko Čakarun čiji je plastenik od bujice vode za ne prepoznati.

Kako saznajemo u Županijskom centru 112, unatoč velikoj količini oborina, nije bilo problema u opskrbi vodom i električnom energijom. Mještani se s poplavom bore uglavnom sami, većih intervencija policije i vatrogasaca nije bilo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno