Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zrilić: Namjerno se iznose lažne informacije o navodno štetnom utjecaju Centra

11.02.2014. 23:00
Zrilić: Namjerno se iznose lažne informacije o navodno štetnom utjecaju Centra


Zadarski župan Stipe Zrilić u uvodu jučerašnje 10. sjednice Kolegija osvrnuo se na projekt Centra za gospodaranje otpadom u Biljanima Donjim, koji je, kazao je župan, bez alternative.
– Zbrinjavanje otpada spada u najvažnije stvari današnjice. Kao ozbiljna županija krenuli smo u ove aktivnostu u koje su uključeni svi naši gradovi, odnosno jedinice lokalne samouprave, a otpad će se zbrinjavati iz njih ukupno 34, kazao je župan podsjetivši kako na području Zadarske županije postoji 10 legalnih odlagališta, dok je preko 200 onih ilegalnih.
– Ovim Centrom koji će biti u funkciji zaštite okoliša želimo popraviti trenutno stanje s otpadom, ali na način da će se i dalje moći proizvoditi zdrava hrana za sve ljude naše županije. Moramo biti ozbiljni i sukladno tome smo i donijeli Plan gospodarenja otpadom. CGO će biti industrijski pogon, a ne smetlište. U tijeku je javni uvid i javna rasprava o studiji utjecaja na okoliš koju su radili stručnjaci, a iz nje proizlazi da je ovaj zahvat prihvatljiv za okoliš, ustvrdio je župan osvrnuvši se i na izjave protivnika ovoga projekta kao što je Eko udruga Ravni kotari.
– Svi imaju pravo izreći svoje mišljenje, ali to moraju raditi argumentirano. Međutim, u ovom slučaju namjerno se iznose lažne informacije o navodno štetnom utjecaju Centra. Lokacija je određena još 2006. godine i stručnjaci su utvrdili sve razine zaštite vode, zraka i zdrave hrane, podsjetio je župan Zrilić.
U nastavku Kolegija Jerolim Uroda, vršitelj dužnosti pročelnika za more i turizam, kojemu je u međuvremenu stigla zamjena u liku Krešimira Laštre, no on očito još nije stupio na dužnost, obrazlagao je nacrt prijedloga Odluke o javnom prikupljanju ponuda za dodjelu koncesija u svrhu korištenja sidrišta. Riječ je o sidrištima u Malom Ižu te o dva sidrišta u Maloj Makarskoj u općini Sukošan. Koncesija se daje na rok od 10 godina, visina godišnje koncesijske naknade iznosi 3 kune po metru četvornom te 5% od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog na pomorskom dobru.
Uroda je također nabrojio sidrišta kojima ove godine istječe koncesija i za koja treba prikupljati javne ponude za dodjelu koncesija. Sidrišta kojima ove godine istječe koncesijski rok su: Paprenica i uvala Drage na otoku Silbi; Griparica na otoku Škardi; Bok, Pantera 2, Pantera 3, Lučina 2, Sakarun 1 i Sakarun 2 na Dugom otoku; Soline 1 i Soline 2 na otoku Pašmanu te Paladinica na otoku Ravi.
Dožupan Božidar Longin koji je predsjednik stručne komisije za dodjelu koncesija rekao je na kraju Urodinog izlaganja kako sva navedena sidrišta udovoljavaju svim uvjetima za dodjeljivanje koncesije.