Liječnici jučer popodne u zadarskoj bolnici pregledali 150 pacijenata

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Povodom Svjetskog dana bolesnika Ministarstvo zdravlja jučer je pokrenulo akciju "Program plus" s ciljem smanjenja listi čekanja. Planirano je da sve hrvatske bolnice što prije smanje liste koje su se u nekim bolnicama popele i do godinu dana čekanja, posebice za magnetsku rezonancu.

Program je započeo pozivanjem pacijenata koji već dugo čekaju na pregled, pa se u sve 33 hrvatske bolnice već jučer popodne započelo s pregledima. Ovaj je datum izabran obzirom da je toga dana papa Ivan Pavao II. 1992. godine utemeljio Dan bolesnika apelirajući na sve države da pruže bolju zdravstvenu zaštitu bolesnicima.

Pacijenti će se tako na pregled pozivati svake srijede i subote jer će odjeli za njih zakazivati dodatne termine nakon što je Ministarstvo utvrdilo da postoji dio pacijenata kojima je zdravlje ozbiljno ugroženo zbog dugog čekanja na dijagnozu.

Kako smo, međutim, saznali da je upravo jučer u zadarskoj bolnici bila kontrola Ministarstva zdravlja, nazvali smo sanacijsku upraviteljicu Opće bolnice Zadar, Mirjanu Mrčelu, želeći saznati što točno provjeravaju. Posebno nas je zanimalo na koji će se način financirati dodatni rad liječnika u okviru novog programa.

- Riječ je o redovnoj godišnjoj kontroli poslovanja za prošlu godinu. Kako ona obuhvaća medicinski, pravni i ekonomski aspekt, u Zadar je došao tim sastavljen od liječnika, pravnika i ekonomista, a mi smo im osigurali prostorije i traženu dokumentaciju. Što se tiče plaćanja dodatnih pregleda liječnicima, Ministarstvo nas je upravo obavijestilo o tome pozivom na sjednicu 16. ovog mjeseca kada će nam pojasniti organizaciju, obim rada i način plaćanja. Kako je riječ o prekovremenom radu, pretpostavljam da će se tako i platiti, no više ćemo o tome znati nakon sastanka u Ministarstvu - kaže Mrčela.  

- Na današnji Dan bolesnika organizirali smo dodatne preglede, i to: magnet glave za osam pacijenata, CT za 14, ultrazvuk dojke 20, štitnjače za 15 pacijenata, a dječji kardiolog iz Splita danas će pregledati 12 djece. Popodne radi i neurološka ambulanta koja će primiti 15 pacijenata, pulmološka 12, oftalmološka 20, pregledi glaukoma za 10 pacijenata, te ultrazvuk štitnjače na Odjelu endokrinologije 25 - kaže upraviteljica Mrčela.

O listama čekanja razgovarali smo s njenim zamjenikom, dr. Robertom Karlom, koji napominje kako ovaj program neće donijeti nekih većih novina u radu zadarske bolnice obzirom da dio pregleda već duže vrijeme obavljaju popodne.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno