Reformska "kamilica"

Slika korisnika admin

Nacionalni plan razvoja zdravstvenog sustava i Program plus koji bi do ljeta trebao riješiti problem lista čekanja nova je "pilula" Milanovićeve vlade i njezinog ministra zdravlja, a trebali bi je sad popiti pacijenti, liječnici, potencijalni birači, uzdajući se, nakon dosadašnjih uzaludnih pokušaja, u čudo.

Predizborna dijagnoza: reformska bolest.

Što će iz najnovijeg pothvata ministra Varge izaći kao posljedica svi mogu nagađati i predviđati, no uzrok aktualnom, friškom planu ozdravljenja zdravstva nekako kao da je svima jasan. Dijagnoza za aktualnu terapiju je predizborna euforija, u koju su vladajući upali nakon uspjeha socijalnih mjera oprosta dugova najsiromašnijima i zamrzavanja tečaj franka, te rasta izvoza, a oporbeni HDZ nakon pobjede Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima. Ono što se trebalo provoditi na početku mandata Kukuriku vlada stiska u zadnju godinu, a sve i kada bi dozvolili činjenicu da je provođenje reformskih zahvata bolje početi ikad nego nikad, tu je oporba nestrpljiva, isključiva i negativno raspoložena prema svemu što vladajući pokreću, a sama bez velikih alternativnih prijedloga, jer oni, kako kažu, za svoje spasonosne reformske planove čekaju pravo vrijeme da ih takve oštroumne, iskovane u stranim institutima, gurnu pod nos javnosti kada osjete miris izbora. No, zaboravljaju kako je građanima već mučno od toliko raznih "pilula" - strateških planova, masterplanova, reformi zdravstva, školstva, gospodarstva..., a pojavi se konačno i reforma državnog ustroja s velikim brojem županija, gradova i općina. Sada se svatko logično može zapitati, ako se znalo da za velike reforme treba puno vremena zašto nisu pokrenute odmah, kao i to zašto pametna oporba koja je cijelo vrijeme znala kako Vlada ide u krivom smjeru, nije domoljubno pomagala koliko je u njezinoj moći, nego je zlurado gledala upirući prstom kako građani teško žive, kako njih pola milijuna čeka na preko šesto tisuća dijagnostičkih pretraga pa neki i ne dočekaju?!

Sad je, izgleda, opet ono vrijeme kada pršte reforme na sve strane, sve same pametne ideje kojima se nema što prigovoriti dok ne dođe u pitanje financijska podloga i provedba. Upravo na Dan bolesnika i dan predstavljanja Nacionalnog programa razvoja KBC-a, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica iznesen je podatak da je dug zdravstvenog sustava na kraju prošle godine iznosio 1,2 milijarde kuna! Dodatni pregledi srijedom i subotom određeni su za KBC-e i kliničke bolnice, a do ožujka bi im se trebale priključiti i opće bolnice, pa bi do ljeta, kad bi umorni liječnici otišli na odmor, liste čekanja otišle u povijest?! Varga sanja kako bi se iskupio i za skijanje i za "sestre u pripijenom", a nagrada bi došla na izborima, ukoliko postojeća naelektrizirana politička atmosfera ne prsne ranije.

Na leđa građana neprestano se tovare reformski eksperimenti, a oni posebno eskaliraju u vrijeme približavanja izbora pa ostaje dojam kako je zapravo primarna borba za političku moć i osvajanje vlasti, dok je dobrobit građana u drugom planu. Zato svaka nova vlast briše sve pokušaje reformi one prethodne, kreće u svoje pohode na reformske vjetrenjače dok i njih novi politički vjetrovi ne otpušu - s vlasti. I tako nikako naprijed, samo u krug. Jer svi, kako piše u Krležinom "Na rubu pameti" imaju svoj vlastiti "pogled na svijet".

A prije parlamentarnih izbora, osim spominjanja reformica na sve strane, u zdravstvu, gospodarstvu, školstvu, skuhala se i "kamilica reforma" za izborne liste, sa samo jednim preferencijalnim glasom, ukidanjem nositelja liste, zabranom kandidiranja onih koji su imali ozbiljnih problema sa sudom, sa 40 posto žena na listama...

Strepe li uopće grlati, lijevi i desni prigodničarski reformatori ako im reforme propadnu da ih čeka sud javnosti?

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno