Simbolično predstavljanje zbirke u braniteljskom šatoru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

U subotu 7. veljače 2015. u šatoru prosvjednika Udruge 100% invalida Domovinskog rata predstavljena je zbirka pjesama Ivice Jurjevića "Domovinski rat". Svoju je zbirku autor posvetio hrvatskim braniteljima te je predstavljanje začinjeno u trenutno najpoznatijem šatoru u Hrvatskoj, ispred Ministarstva branitelja HR u Savskoj cesti u Zagrebu. Knjigu su predstavili Marko Radoš, član Udruge 100% invalida Domovinskog rata, potom dopredsjednik Hrvatskog domobrana Ivan Borovec, u ime pokrovitelja izdanja zbirke i književnik Ante Matić. Na kraju predstavljanja zbirke "Domovinski rat" nazočnima se obratio i predsjednik Udruge 100% invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški. Svoju je knjigu predstavio i sam autor recitiravši nekoliko pjesama.

Posljednja objavljena zbirka poezije Kruševljanina Ivice Jurjevića svojim je opsegom mala, ali sadržajem i emocijama izuzetno bogata. Na pedesetak stranica objavio je 40 pjesama. Iz naslova njegovih najnovijih poetskih ostvarenja vidljivo je kako su pjesme posvećene Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima, Franji Tuđmanu i Franji Kuhariću, potom znamenitim postrojbama Tigrovima, Pumama, Paucima, Gromovima i dr. Pjesme je Jurjević posvetio i brojnim mjestima stradanja Hrvata kao što su Škabrnja i Vukovar, a isto tako otpjevao je čuvene vojno-redarstvene operacije Maslenicu, Bljesak i Oluju. Svojom netom objavljenom zbirkom pjesama Jurjević vrlo je snažno iskazao svoja duhovna i domoljubna čuvstva, opjevavši Domovinski rat, najsvetiji i najznačajniji događaj u novijoj hrvatskoj povijesti.

Ivica Jurjević, rođen je 5. lipnja 1958. godine u Kruševu. Djetinjstvo je proveo u rodnom mjestu, a školovao se u Zadru i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao je na Teološkom institutu u Zagrebu i postao prvi svjetovni teolog u bivšoj državi. Primjetno je dao svoj skroman doprinos uspostavi višestranačja, demokracije i slobode vjere i misli. Tijekom Domovinskog rata osjetio je potrebu zapisivanja svojih osjećaja i tako je nastajala poezija koja je predstavljena i ovom zbirkom, desetom u nizu. Pjesnik ima svoj posebni izraz i izražaj. U malo riječi zna mnogo toga reći. Spomenimo usput kako je 2000. godine osnovao udrugu "Hrvatska dijaspora" koja promiče kulturu i humanizam svojim sunarodnjacima diljem svijeta. Oni malobrojni koji poznaju pjesničko djelo Ivice Jurjevića, a za sebe mogu kazati kako sam jedan od onih koji imaju sreću biti među njima, istinski se raduju što nas svake godine počasti i iznenadi novom pjesničkom knjigom, a ova posljednja svakako je jedna od najboljih i najsnažnijih iskaza njegove duhovnosti i domoljublja.

Za glazbenu pratnju ovog događaja pobrinuli pjevači iz pjevačkog zbora umirovljenika iz Botinca pojačani s pjevačima iz Starog Brestja. Vodio ih je njihov dirigent i ujedno harmonikaš Ivan Kačurov. Osim državne himne "Lijepa naša", otpjevane na početku predstavljanja, izveli su nekoliko domoljubnih pjesama završivši program popularnom pjesmom „Jedna je Hrvatska", ponukavši time i nazočne da im se pridruže u pjesmi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno