Učas se pretvorili u modrovoljke, crvendaće i čaplje

Slika korisnika admin
Autor: 
Ovogodišnji Maskenbal Ptica bio je posvećen važnosti odnosa čovjeka i močvare

Svake se godine 2. veljače obilježava Svjetski dan močvarnih staništa, čime se podsjeća na datum potpisivanja Konvencije o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica. Javna ustanova Parka prirode Vransko jezero je u obilježavanje uključila učenike područnih i osnovnih škola iz okolice Park,a kroz aktivnosti izrade Maski Ptica močvarica i sudjelovanje u 4. po redu "Maskenbalu ptica" - likovno-pokladnom natjecanju.

Ove godine u maskenbalu ptica sudjelovali su učenici područnih škola Vrgada, Radašinovci, Raštane Gornje, Banjevci, Tkon te osnovne škole Sv. Filip i Jakov. Djelatnici Javne ustanove Parka prirode Vransko jezero posjetili su škole prema dogovorenom rasporedu te nagradili učenike koji su izradili maske.

U Tkonu su tako učenici od 1. do 4. razreda zajedno sa učiteljicama izradili maske raznih ptica. Bilo je tu modrovoljki, crvendaća, žutih čaplji, jarebica kamenjarki, sova močvarica, malih sokola, te pokoja patka batoglavica. Djelatnice Parka prirode Vransko jezero Norma i Ivana održale su učenicima zanimljivo i vrlo poučno predavanje.

Ovogodišnji Maskenbal Ptica bio je posvećen važnosti odnosa čovjeka i močvare. Učenici su kroz interaktivno predavanje stručne službe Parka prirode naučili nešto o pticama močvaricama Vranskog jezera i o važnim ulogama močvara te na koji način možemo koristiti njezine blagodati a da je sačuvamo za budućnost.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana močvarnih staništa „Vlažna staništa za našu budućnost: Živjeti održivo", odabrana je da pokaže vitalnu ulogu močvarnih područja za budućnost čovječanstva, a poseban naglasak je na uključenje djece i mladih u razumijevanje važnosti močvarnih staništa.

Od 2. veljače 2013. godine i Park prirode „Vransko jezero" nalazi se na popisu svjetski važnih močvara. Park prirode Vransko jezero najveće je prirodno, boćato, stalno vodeno tijelo u Hrvatskoj, od iznimne važnosti za brojne ugrožene i u Europi rijetke vrste ptica.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno