Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

BENKOVAČKI SAJAM Na sajmu nema plaćanja karticom, samo živa “lova”!

12.02.2019. 09:28
BENKOVAČKI SAJAM Na sajmu  nema  plaćanja  karticom,  samo živa  “lova”!


"Narode, svita u Benkovcu!" Komentira se tako svakog  10. u mjesecu Benkovački sajam pun trgovaca, kupaca i posjetitelja. Kao  da je kolovoz, a ne prevrtljiva veljača, gužva neviđena, kilometarski zakrčene ceste, parkirališnog mjesta ni za lijek.
– Rijetki su oni koji ostanu ravnodušni tom mirisu na ovom sajmu s  dušom, govori Damir Leto koji je sa suprugom i društvom sjeo na "kilo,  dvi janjetine s ražnja", tradicionalnog običaja velike većine nazočnih na  Benkovačkom sajmu na kojem se okupilo na tisuće ljudi.


Velike svinje – kilo žive vage 13 kuna
– Ovdje u srcu Ravnih kotara i Bukovice svit je doša od svuda, od Karlobaga do Makarske, od bodula i primoraca do Ličana. Sasvim neobičan  sajam, ustvrdio je legendarni Goran Pavić iz Debeljaka koji na mjericu  čaše od dva decilitara prodaje neodoljivo slankasti lučijak (učijak,  vučjak, čijak), maleni žuti plod s kožicom, jedne od vrsta grahorice ili  sočiva koji se najviše proizvodi na području Sukošana.
Na sajmu zaista nije bilo lako naći zadovoljnog prodavača niti kupca  dubokog džepa i široke ruke. Tko prodaje hvali, a tko kupuje kudi. Prvima je cilj što skuplje prodati, a drugima što jeftinije kupiti.
– Za velike svinje kilo žive vage je 13 kuna, a odojci težine od 20 do 30  kilograma za uzgoj ili fešticu po cijeni od 20 kuna, koliko biste vi platili,  pita prodavač iz Velike Gorice.
Gužva je oko štandova sa suhomesnatim proizvodima, jer rijetko tko u  ovim krajevima više i uzgaja svinje.
– Nema kod mene šverca, nema preprodaje, sve je prema tradicionalnoj recepturi od svinja iz vlastitog uzgoja i vrhunske kvalitete. Iako se na  sajmu ne može kupiti na karticu već samo živim novcem, oni koji jednom kušaju što nudim, uvijek kupuju, uvjerljiv je prodavač sa štanda  OPG-a Pršutana Žigo iz sinjskih Lučana.


Sajmene priče
Na sajmu ima svega i svačega,a najviše je domaćih prehrambenih  proizvoda. Između ostalog na štandu Nevenke iz Vrane je blitva, zelje,  brokule i mrkva, a podalje na štandu zapečene masline, maslinovo ulje,  domaći ovčji sir i "nešpricani" limuni iz Poljica. Kod Josipa iz Posedarja  domaći med po promotivnim cijenama, a kod Ante s otoka Paga skuta i  ovčji sir.
– Navali narode, još malo pa nestalo, tradicionalno odjekuje sajmom u  Benkovačkom Selu iznad Benkovca.
I u kafićima u Benkovcu ni igla ne može pasti, umorni od hodanja,  nesnosne gužve i cjenkanja posjetitelji Benkovačkog sajma traže malo  odmora i osvježenja uz neizostavne sajmene priče i prepričavanja.
– Da je ovako barem deset dana u misecu, poželio je jedan od vlasnika  kafića u samom centru Benkovca.