Crno-bijela "Arhitektura puža"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U Loži otvorena izložba Ivice Lajtnera
Ivica Lajtner se tijekom života realizirao kroz razne poslove, ali ipak u fokusu njegovog interesa bila je i ostala fotografija, naglasila je Snježana Vujčić-Karlo
Vedran SITNICA
Izložba će biti otvorena do 26. veljače 2019. godine

Jučer je u Gradskoj loži otvorena izložba "Arhitektura puža". Izloženo je 12 crnobijelih fotografija puževih kućica autora Ivice Lajtnera i 6 vitrina s ljušturama puževih kućica iz fundusa Prirodoslovnog odjela Narodnog muzeja Zadar, koji stoji u organizaciji izložbe. Riječ je o uvodnoj izložbi u povodu početka ovogodišnjeg ciklusa izložbi "Tajne muzejskih čuvaonica". Izložba će trajati do 26. veljače 2019., a okupljene je na otvaranju pozdravila Snježana Vujčić-Karlo, kao jedna od ključnih osoba u postavljanju izložbe. Ona je kratko predstavila autora i izloženo.

Inspiriran formom puževe kućice

- Ivica Lajtner se tijekom života realizirao kroz razne poslove, od arheoloških i paleontoloških iskapanja u okviru tadašnje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, speleoloških i bioloških istraživanja s djelatnicima Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, do ratnog puta kao pripadnik MUP-a i fotograf časopisa "Halo 92" i "MUP". Ipak u fokusu njegovog interesa bila je i ostala fotografija, u svojoj osnovnoj formi: crno-bijela, snimljena analognim fotoaparatom. Na ovoj izložbi prikazan je dio njegova opusa u kojem mu je zanimljiva bila forma i struktura puževe kućice, kako izvana, tako i njezina unutarnja građa, naglasila je Vujčić-Karlo.

Ivica Lajtner rođen je 6. lipnja 1950. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Zagrebu i Dugoj Resi gdje je maturirao 1969. godine. Studirao je na zagrebačkom Fakultetu za fizičku kulturu kojeg napušta radi životnih prilika. Fotografijom se profesionalno bavio od početka sedamdesetih godina. Prva fotografija objavljena mu je u „Karlovačkom tjedniku“. Objavljivao je u brojnim časopisima: "Večernji list", "Politika", "Arena", "Gloria", "Mila", "Playboy", "Svijet pasa i kućnih ljubimaca" te u stručnim i znanstvenim časopisima: "Ekološki glasnik", "Priroda" i "Natura Croatica". Od 1994. godine radio je kao urednik fotografije u glasilu Ministarstva unutarnjih poslova "Halo 92". Godine 2001. prelazi u Europa Press Holding gdje kao fotograf radi u tjedniku "Globus" i dnevnim novinama "Jutarnji list". Godine 2007. vraća se u Ministarstvo unutarnjih poslova gdje, sve do umirovljenja 2011. godine, radi kao urednik fotografije u mjesečniku “MUP”.

Brojne izložbe

Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH-a) i Hrvatskog novinarskog društva. Izlagao je na 23 samostalne i devet skupnih izložbi fotografija u zemlji i inozemstvu. Izlagao je u Zagrebu, Šibeniku, Rijeci, Osijeku, Karlovcu, Samoboru, Mariboru, Osaki, Melbourneu, Tirani. Autor je fotomonografija "Mostovi Karlovačke županije" i "Utvrde i kurije Karlovačke županije". Svojim fotografijama sudjelovao je u opremi triju monografija: "Bit ćete mi svjedoci - Ivan Pavao II. ponovno u Hrvatskoj", "Ranjena Crkva u Hrvatskoj" i "Prirodna baština Hrvatske", te knjige pjesama Marije Antolković "Ruže za vas".

Osim interesa za fotografiju, Ivica Lajtner pokazao je i veliki interes za malakologiju, koji započinje na početku njegove karijere kad radi kao fotograf na Zavodu za paleontologiju i geologiju kvartara pri tadašnjoj Jugoslavenskoj akademiji znanosti i umjetnosti, a potom na Hrvatskom prirodoslovnom muzeju. Njegova istraživanja kopnenih puževa rezultirala su objavom sedam znanstvenih i stručnih radova u kojima je opisao i jednu novu vrstu (Chondrula mletaki) koju je otkrio za vrijeme terenskih istraživanja u selu Mletak kraj Zadra.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika SOFIJA ROSA
Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com