ISTRAŽIVANJE Sunce i more više nam nisu prvi motiv dolaska u Zadarsku županiju

Slika korisnika mkvanja
Turisti korisnici niskotarifnih zračnih prijevoznika otkrivaju
Istraživanje je proveo Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru na odlaznom terminalu Zračne luke Zadar od lipnja do studenoga 2018. godine. Slučajni uzorak ispitanika obuhvatio je 866 ispitanika koji su ostvarili najmanje dva noćenja u Zadarskoj županiji
Zadarska županija
Rezultati istraživanja prikazani su predstavnicima turističkih zajednica, zaposlenicima u turističkom sektoru...

Sunce i more više nisu glavni motiv dolaska turista u Zadar i  Zadarsku županiju, pokazalo je istraživanje koje je provedeno tijekom  2018. godine na turistima korisnicima niskotarifnih zračnih prijevoznika  koji su boravili u Zadarskoj županiji. Najznačajniji rezultati istraživanja  prikazani su u Velikoj vijećnici Zadarske županije predstavnicima turističkih zajednica, jedinica lokalne samouprave, HGK - Županijske komore Zadar, Nacionalnog parka Krka i djelatnicima u turističkom sektoru.

Istraživanje je proveo Odjel za turizam i komunikacijske znanosti  Sveučilišta u Zadru na odlaznom terminalu Zračne luke Zadar od lipnja  do studenoga 2018. godine. Slučajni uzorak ispitanika obuhvatio je 866  ispitanika starijih od 18 godina, koji su ostvarili najmanje dva noćenja u  Zadarskoj županiji.

Gosti izrazito mobilni

- Rezultati istraživanja pokazuju da se turisti korisnici niskotarifnih  zračnih prijevoznika ponašaju u skladu s turističkim trendovima, s obzirom da ne borave samo u Zadru i Zadarskoj županiji, već su izrazito mobilni, pa posjećuju cijelu Hrvatsku, posebice Dalmaciju i zaštićena područja kao što su nacionalni i parkovi prirode, kazao je Tomislav Klarin iz  Odjela za turizam i komunikacijske znanosti.

Osim toga, njihov dolazak je potaknut različitim motivima, među kojima više ne prevladava motiv „sunce i more“, već turisti žele nova iskustva i doživljaje kroz gastronomiju, kulturu i zabavu, sportsko-rekreacijske i zdravstvene sadržaje te boravak u očuvanoj prirodi. Ovo se također  očituje kroz sadržaje koje su koristili, odnosno kroz sve složenije zahtjeve za određenim sadržajima u destinaciji.

Prilikom rezervacije smještaja i informiranja o destinaciji ispitani turisti značajno koriste internetske usluge, među kojima se ističu online  booking servisi, putničke internetske stranice i društvene mreže. Mnogo  informacija prikupljaju od rodbine i prijatelja, a i sami bi svojoj rodbini i  prijateljima preporučili Zadar i Zadarsku županiju kao destinaciju.

Uglavnom vrlo zadovoljni

- Iz rezultata istraživanja proizlazi njihovo zadovoljstvo, jer se može  zaključiti kako su ispitani turisti uglavnom vrlo zadovoljni s onim što im  Zadar i Zadarska županija pružaju. Pri tome valja naglasiti kako još uvijek ima elemenata ponude na čijem unaprjeđenju valja kontinuirano raditi. Veseli nas činjenica da je potrošnja po osobi i danu iznosila 97 eura,  što predstavlja iznadprosječnu potrošnju u hrvatskim okvirima, istaknuo je županijski pročelnik za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i  EU fondove Lovro Jurišić.

Rezultati istraživanja ocrtavaju profil, ponašanje i zadovoljstvo turista  korisnika niskotarifnih zračnih prijevoznika u destinaciji Zadar i Zadarska županija. Ispitani turisti najvećim dijelom su porijeklom iz Velike  Britanije, Njemačke i Francuske, ali i drugih europskih država, što je uvjetovano uspostavljenim zračnim linijima niskotarifnih zračnih prijevoznika. Ispitanici su uglavnom mlađe životne dobi, što je u skladu s tipičnim putnicima koji putuju ovakvim prijevozom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno