Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

NETWAP PROJEKT Na otoku Istu instalirat će se mini mobilna kompostana

12.02.2019. 18:00
NETWAP PROJEKT Na otoku Istu instalirat će se mini mobilna kompostana


Jutros je u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače, u organizaciji Grada Zadra, održana konferencija za novinare povodom početka provedbe projekta NETWAP – NETwork of small "in situ" WAste Prevention and management initiatives. Riječ je o projektu kojemu je svrha suočiti se s potencijalnim štetama u okolišu i poboljšati kvalitetu pomorskog okoliša u odabranim lokacijama programskog područja kroz poticanje razine svijesti u lokalnim zajednicama, jačanje kapaciteta, znanja i vještina, te autonomije donošenja odluka, sukladno metodologiji održivog gospodarenja otpadom koja se temelji na inovativnim tehnologijama i postupcima.


Grad Zadar nositelj
Kako je na konferenciji za novinare istaknuo zadarski gradonačelnik Branko Dukić, Grad Zadar je preuzeo odgovornost nositelja aktivnosti ovog projekta koji se s nekoliko hrvatskih i talijanskih partnera provodi u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014.-2020.
Tako su na projektu partneri Gradu Zadru s hrvatske strane Čistoća d.o.o. i Institut Ruđer Bošković, dok su partneri s talijanske strane Agenzia nazionale per le nuove tecnologie, l'energia e lo sviluppo economico sostenibile (ENEA), Molise Verso Il 2000 S.R.L. – Societa Consortile A.R.L., Fondazione Fenice O.N.L.U.S., te Unione Regionale delle Camere di Commercio I.A.A. del Veneto (UCV).
O važnosti ovog projekta, kojega je zadarski gradonačelnik Branko Dukić ocijenio iznimno korisnim pravcem razvoja i mogućnošću učvršćivanja veza između Zadra i prvih hrvatskih susjeda s kojima Hrvatska zajednički skrbi o očuvanju Jadranskog mora, na jučerašnjoj su presici govorili predstavnici sudionika projekta s hrvatske i s talijanske strane.
Tako je gradonačenik Dukić naglasio da se Zadru ovim projektom pruža prilika primjenjivati u svome radu najbolje europske prakse.
– Stručni i iskusni partneri pomoći će nam u sagledavanju ovog problema na europskoj razini i pomoći nam u razvijanju modela gospodarenja organskim i plastičnim otpadom, posebice u gospodarenju takvim otpadom na udaljenijim i teže pristupačnim prostorima, kao što su naši otoci, kazao je Dukić, te istaknuo kako će se do konačne izrade modela gospodarenja otpadom s naglaskom na organskom i plastičnom otpadu, prethodno provesti prikupljanje podataka i istraživanje onečišćenja morskog okoliša mikroplastikom na odabranim zadarskim otocima, te izraditi izvješće trenutnog stanja s okvirnim smjernicama za razvoj metodologije gospodarenja otpadom. Nadalje, razvijeni i izrađeni model gospodarenja otpadom testirat će se i provesti kroz pilot aktivnost na otoku Istu gdje će se instalirati mini mobilna kompostana za biorazgradivi otpad, koji poslije može služiti za rezličite ekološke namjene u poljoprivredi.


Vrijednost projekta 1.480.153,25 eura
– Cilj nam je na temelju dobivenih rezultata razvijati metodologije i osmisliti zakonske prijedloge za korištenje novih pristupa u području zbrinjavanja organskog i plastičnog otpada. Ako se ovakve metodologije pokažu, u što vjerujem, izvedivima i efikasnima, mogu postati standard u rješavanju gospodarenja otpadom na otocima i udaljenim područjima, rekao je zadarski gradonačelnik.
Osim predstavnika talijanskih partnera na projektu, koji su se nazočnima obratili na engleskom, o problemu mikroplastike u okolišu govorio je Neven Cukrov s Instituta Ruđer Bošković, odnosno sa Zavoda za istraživanje mora i okoliša.
– Pojava mikroplastike u okolišu danas je jedna od najvećih prijetnji za prirodu i čovjeka. Nadam se da ćemo kroz ovaj projekt barem malo uspjeti smanjiti količinu plastike i pronaći najbolje i najjeftinije načine da je u budućnosti uklonimo iz okoliša, kazao je Cukriv i dodao kako velike količine plastike u Jadran dolaze kroz Otrant s Mediterana, ali i iz rijeka, kao i s obala, te s nesređenih odlagališta otpada.
Cukrov je još naglasio kako mu je čast biti dio ovog projekta i surađivati na njemu s Gradom Zadrom i partnerima iz Italije, te kako je NETWAP projekt izvrsna prilika istraživačima da prouče načine za smanjenje mikroplastičnog utjecaja u Jadranu.
Inače, provedba projekta trajat će do 31. prosinca 2020. godine, a njegova je vrijednost 1.480.153,25 eura, od čega je 1.258.130,26 eura sufinancirano od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.