VIDI I KLIKNI Cilj je sigurnost mališana kao pješaka i putnika u vozilu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Prometno-preventivna akcija Autokluba Zadar za prvašiće
Tema akcije „Problemi malih pješaka - djece u prometu“ vezana je uglavnom za rizike njihova sudjelovanja u prometu u ulozi pješaka, kao i za siguran smještaj i sjedenje u automobilu - u svojstvu putnika, pojašnjava Jasmina Pavić, djelatnica Autokluba Zadar
Zadarski list
Zanimljivo osmišljena radionica prilagođena dječjem uzrastu

Zadarski Autoklub u suradnji s Hrvatskim autoklubom proveo je svoju tradicionalnu interaktivnu dječju radionicu „Vidi i klikni“ u  kojoj su ove godine sudjelovali prvašići Osnovne škole Krune Krstića i  Osnovne škole Šime Budinića iz Zadra. Riječ je, doznajemo u Autoklubu  Zadar, o jednoj od nekoliko prometno-preventivnih akcija HAK-a, kojoj  je cilj da djeca steknu znanja i iskustva za buduće sigurno sudjelovanje u  prometu i pozitivno utječu na eventualna pogrešna ponašanja njihovih  roditelja. Akcija „Vidi i klikni“ namijenjena je predškolcima i prvašićima,  odnosno djeci u dobi od 6 do 7 godina.

- Tema akcije, koja je provedena u periodu od 4. do 6. veljače, su „Problemi malih pješaka - djece u prometu“ i vezana je uglavnom za rizike  njihova sudjelovanja u prometu u ulozi pješaka, kao i za siguran smještaj  i sjedenje u automobilu - u svojstvu putnika, pojašnjava Jasmina Pavić,  djelatnica Autokluba Zadar i dodaje kako učestalo upozoravanje i senzibilizacija vozača, roditelja, kao i sveukupne javnosti može i mora dovesti  do cjelokupne promjene stavova i ponašanja sudionika prometa.

Koncept programa „Vidi i klikni“, doznajemo dalje u zadarskom Autoklubu, je usvajanje praktičnih informacija, spoznaja i znanja o sigurnom  načinu ponašanja u prometu (u svojstvu pješaka ili suputnika u automobilu), prepoznavanju karakterističnih opasnosti kojima su djeca izložena  u prometu, korištenju nogostupa, sigurnom prelasku ceste (propisnom i  pravilnom prelaženju korištenjem pješačkih prijelaza, rizicima prelaska  ceste između parkiranih automobila), prolasku raskrižjem, prepoznavanju znakova koje u prometu daju vozači automobila (pokazivači smjera),  uspostavi vizualnog kontakta / komunikacije pješak – vozač, propisnom,  pravilnom i sigurnom ulasku u vozilo, te sjedenju i korištenju sigurnosnih pojaseva u automobilima, kao i rizicima zbog nepropisnog i nepravilnog sjedenja i nekorištenja sigurnosnih pojaseva.

Kao i u svakoj zanimljivo osmišljenoj radionici, prilagođenoj djeci toga uzrasta, i mališani iz "Budinića" i "Krstića" bili su oduševljeni ovom  akcijom, u kojoj su aktivno sudjelovali, s puno interesa i pitanja, te na  kraju sretni stečenim znanjem koje će im pomoći da budu odgovorni sudionici u prometu - kao pješaci i kao putnici u vozilu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)