Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

VIDI I KLIKNI Cilj je sigurnost mališana kao pješaka i putnika u vozilu

12.02.2019. 18:15
VIDI I KLIKNI Cilj je sigurnost  mališana kao  pješaka i putnika  u vozilu


Zadarski Autoklub u suradnji s Hrvatskim autoklubom proveo je svoju tradicionalnu interaktivnu dječju radionicu „Vidi i klikni“ u  kojoj su ove godine sudjelovali prvašići Osnovne škole Krune Krstića i  Osnovne škole Šime Budinića iz Zadra. Riječ je, doznajemo u Autoklubu  Zadar, o jednoj od nekoliko prometno-preventivnih akcija HAK-a, kojoj  je cilj da djeca steknu znanja i iskustva za buduće sigurno sudjelovanje u  prometu i pozitivno utječu na eventualna pogrešna ponašanja njihovih  roditelja. Akcija „Vidi i klikni“ namijenjena je predškolcima i prvašićima,  odnosno djeci u dobi od 6 do 7 godina.
– Tema akcije, koja je provedena u periodu od 4. do 6. veljače, su „Problemi malih pješaka – djece u prometu“ i vezana je uglavnom za rizike  njihova sudjelovanja u prometu u ulozi pješaka, kao i za siguran smještaj  i sjedenje u automobilu – u svojstvu putnika, pojašnjava Jasmina Pavić,  djelatnica Autokluba Zadar i dodaje kako učestalo upozoravanje i senzibilizacija vozača, roditelja, kao i sveukupne javnosti može i mora dovesti  do cjelokupne promjene stavova i ponašanja sudionika prometa.
Koncept programa „Vidi i klikni“, doznajemo dalje u zadarskom Autoklubu, je usvajanje praktičnih informacija, spoznaja i znanja o sigurnom  načinu ponašanja u prometu (u svojstvu pješaka ili suputnika u automobilu), prepoznavanju karakterističnih opasnosti kojima su djeca izložena  u prometu, korištenju nogostupa, sigurnom prelasku ceste (propisnom i  pravilnom prelaženju korištenjem pješačkih prijelaza, rizicima prelaska  ceste između parkiranih automobila), prolasku raskrižjem, prepoznavanju znakova koje u prometu daju vozači automobila (pokazivači smjera),  uspostavi vizualnog kontakta / komunikacije pješak – vozač, propisnom,  pravilnom i sigurnom ulasku u vozilo, te sjedenju i korištenju sigurnosnih pojaseva u automobilima, kao i rizicima zbog nepropisnog i nepravilnog sjedenja i nekorištenja sigurnosnih pojaseva.
Kao i u svakoj zanimljivo osmišljenoj radionici, prilagođenoj djeci toga uzrasta, i mališani iz "Budinića" i "Krstića" bili su oduševljeni ovom  akcijom, u kojoj su aktivno sudjelovali, s puno interesa i pitanja, te na  kraju sretni stečenim znanjem koje će im pomoći da budu odgovorni sudionici u prometu – kao pješaci i kao putnici u vozilu.