Zadru ponuđena suradnja u projektu Europske prijestolnice znanosti 2020.

Slika korisnika mkvanja
Gostovao rektor Sveučilišta u Trstu
Mi smo naslijedili Toulouse, za 2022. godinu izabran je Leiden u Nizozemskoj, no nije isključeno da bi se gradovi poput Zadra, uz dobru pripremu, mogli nominirati za 2024. godinu, rekao je Maurizio Fermeglia, rektor
SVEUČILIŠTE U ZADRU
Čelnici Sveučilišta u Zadru i njihovi gosti sa Sveučilišta u Trstu

Trst će u 2020. godini biti Europska prijestolnica znanosti,  grad u kojem će se u srpnju okupiti znanstvena elita europskog kontinenta, a rektor tamošnjeg sveučilišta Maurizio Fermeglia sa svojim  zamjenikom Brunom Della Vedovom jučer je posjetio Sveučilište u Zadru kako bi njegovu upravu i djelatnike pozvao na sudjelovanje i partnerstvo u projektu. Na Sveučilištu ga je primila rektorica Sveučilišta u  Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican zajedno sa svim prorektorima.

Nekadašnja šoping meka postala je grad znanosti, s velikom koncentracijom međunarodnih istraživačkih centara i instituta te visokim udjelom znanstvenika u općoj populaciji.

- Proglašenje Europskom prijestolnicom znanosti velika je stvar za naš  grad, a vjerujem da je jedan od razloga zbog kojih je naša nominacija  prihvaćena otvorenost prema istočnim susjedima, Sloveniji i Hrvatskoj  ponajprije. Trst je geostrateški na izvrsnom mjestu i može biti točka susreta Istočne i Zapadne Europe. Mi smo naslijedili Toulouse, za 2022. izabran je Leiden u Nizozemskoj, no nije isključeno da bi se gradovi poput  Zadra, uz dobru pripremu, mogli nominirati za 2024. godinu, rekao je  rektor Fermeglia, a kao glavni cilj sastanka postavio je definiranje suradnje u ovom projektu.

I prorektor Della Vedova istaknuo je dobru poziciju Trsta koji želi biti  raskrižje kultura, mjesto transfera znanja, znanosti i tehnologije. Na  znanstvenom susretu, koji će biti središnja manifestacija projekta  ESOF2020, sudjelovat će više od 4.500 sudionika iz 80 država, koji će svoje znanje prenositi kroz više od 160 seminara, radionica i plenarnih sjednica.

- Ključni cilj je otkriti kako prirodne i društvene znanosti mogu na inovativan način odgovoriti na buduće izazove, a to su energija, voda, hrana  i očuvanje okoliša. Ta će se rješenja moći primijeniti u izgradnji pametnih gradova, rekao je Della Vedova.

Rektorica Vican izrazila je spremnost na suradnju, posebice u temama  koje sveučilište već razvija kroz svoju mediteransku orijentaciju kao što  su održivi ekosustavi, zaštita okoliša na Mediteranu, proizvodnja hrane i  sl. Razmotrit će se i ideja o mogućem održavanju dijela festivalskog programa u Zadru za vrijeme trajanja susreta u Trstu, kako bi se i u našem  gradu široj javnosti popularizirala znanost te pokazala umreženost različitih sredina u ostvarivanju zadanih ciljeva.

Novi sastanak održat će se u ožujku, a prijedloge za sudjelovanje zadarski stručnjaci mogu slati do srpnja, kada će se pripremiti finalni program.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno