Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mnoštvo vjernika u noćnoj procesiji sukošanskom obalom

13.02.2020. 14:00


Sakramentom bolesničkog pomazanja, dva misna slavlja i noćnom procesijom s Gospin kipom i crkvenim barjacima vjernički puk Sukošana i Debeljaka proslavio je blagdan Gospe Lurdske.
Crkva 11. veljače slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, kad se posebno prisjeća 1858. godine kad se Gospa Lurdska ukazala neukoj i siromašnoj djevojčici, sv. Bernardici, povjerila joj tri tajne te se objavila kao Bezgrješno začeće.
– Dan je ovo i kad se prisjećamo svih bolesnih i njihovih obitelji i molimo zagovor Gospe Lurdske za sve njih, a posebno da ih uvijek osnažuje istinskim strpljenjem i dubokom vjerom, kazao je o. Ivo Topalović, vojni vikar, koji je u kasno poslijepodne u zajedništvu s don Jurajem Župančićem, svećenikom u miru, predvodio svetu misu.


Bolesničko pomazanje nije »posljednja pomast«
Prije jutarnje svete mise u župnoj crkvi sv. Kasijana don Domagoj Kelava, župnik, predvodio je sakrament bolesničkog pomazanja gdje Bog na poseban način iskazuje svoju blizinu bolesnima. U ovom sakramentu molilo se za ozdravljenje duše i tijela, vječno i vremenito spasenje vjernika.
– Bolesničko pomazanje nije »posljednja pomast«, nego sakrament koji se daje svim teže bolesnima da bi dobili snage od Boga te da svoju bolest podnose kršćanski, puni vjere i nade, rečeno je u obraćanju nazočnom vjerničkom puku.
Gospa Lurdska, zavjetni blagdan Sukošana, neprestano se slavi gotovo 115 godina, od 1906. kad je podignut oltar i nabavljen Gospin kip.


Zavjetni zlatni nakit
Koliko Sukošanci štuju Majku Božju svjedoče brojni darovi koje su za zavjet uglavnom darivale i daruju sukošanske žene, i to uglavnom prstenje, ogrlice, medaljone i druge zlatnine.
Sav se taj nakit na blagdan 11. veljače, prije postavljao na Gospin kip i skupa nosio u procesiji kroz Sukošan. Još od Domovinskog rata tijekom misnog slavlja i tijekom procesije na Gospi je tek nekoliko od darovanih, zavjetnih zlatnina.
Nakon poslijepodnevnog euharistijskog slavlja kao rijetko ili gotovo nikada do sada, već je pao mrak što je davalo veličanstvenu, fascinantnu sliku procesije s Gospinim kipom i sedam crkvenih barjaka koja se kretala s vanjskom rasvjetom betlehemski osvijetljenom sukošanskom obalom od Ruševca, Donjeg mora, Rudine, Labudovog jaza i trga Gornja vrata, gdje je nasuprot crkve Gospe od Milosrđa bila postaja, te preko Ruševca do crkve.




Sakrament teško bolesnima
Kako govori katekizam katoličke crkve u jednom od paragrafa (KKC 1501.), »bolest čovjeka vrlo često izazove da Boga traži i da mu se vrati«. On uvodi vjernika u razmišljanje o sakramentu bolesničkog pomazanja, koji je poseban dar Božjeg milosrđa prema čovjeku. Osim što se taj sakrament dijeli teško bolesnim također je i sredstvo po kojem Bog dotiče svakog čovjeka dajući mu snagu svoga Svetoga Duha, ozdravljenja i oproštenja.