Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sanacija rijeke Zrmanje završit će za desetak dana

13.02.2020. 09:30


OBROVAC – Zadarski župan Božidar Longin u pratnji s Zoranom Đurokovićem, generalnim direktorom Hrvatskih voda, Irinom Putica, direktoricom Vodnogospodarskog odjela za slivove južnog Jadrana, Ivanom Pešom, voditeljem Vodnogospodarske ispostave Zrmanja- zadarsko primorje, domaćinom dr. Antom Županom, gradonačelnikom Obrovca, svojim suradnicima i drugima jučer su obišli radove na sanaciji područja rijeke Zrmanje, koje je krajem prošle godine onečišćeno otpadom iz bivše Tvornice glinice Jadral Obrovac.
– Vrijednost radova iznosi 1.375.000 kuna, a završit će za desetak dana. Onečišćena trska sva će se pokositi i zapaliti u spalionici, kazao je Đuroković.


Forenzičari provode sanaciju
Sanaciju financiraju Hrvatske vode, a radovi se odnose na prikupljanje i zbrinjavanje onečišćene trske i niskog raslinja na kojima su vidljivi tragovi onečišćenja koje saniraju »forenzičari«, djelatnici tvrtke Ind-Eko koji su sasvim odjeveni u bijele kombinezone, kao u nekom SF filmu.


»Današnji obilazak radova na sanaciji »grande je finale« rješavanja ekološkog problema na Zrmanji započetim zatvaranjem glinice gdje nesanirano u dva bazena ostao mazut
Božidar Longin, župan




– Riječ je o površini od oko 5.000 metara četvornih čiji je vrulja najveći zagađivač ugljikovodikom naftnog porijekla. U koordinaciji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike naći ćemo način prevencije kako bismo ubuduće posljedice na okoliš na vrijeme spriječili, poručio je generalni direktor Hrvatskih voda.
Zoran Đuroković i Božidar Longin na licu mjesta su u kanjonu Zrmanje, tri kilometara nizvodno od Obrovca, obišli su vrulju, žarišno mjesto ekološkog onečišćenja.
– Današnji obilazak radova na sanaciji »grande je finale« rješavanja ekološkog problema na Zrmanji započetim zatvaranjem glinice gdje nesanirano u dva bazena ostao mazut. Ovakva onečišćenja više ne želimo jer Zrmanju želimo prezentirati kao biser ovog kraja, Zadarske županije i Republike Hrvatske. Sve radimo kako bi Zrmanja ostala biser, netaknuta priroda, kaže Božidar Longin naglasivši kako probleme ne žele gurati pod tepih već iz riješiti.


Problem lužine zasad bez rješenja
Pri izradi Studije utjecaja na okoliš za sanaciju ostatka tvornice glinice iz 2004. godine mazut se skladištio u dva spremnika volumena 5.000 metara četvornih. Cijevi koje povezuju dva spremnika bile su prerezane te je procijenjeno da je u trenutku izrade studije zatečeno oko 50 metara četvornih mazuta.
– Shodno Studiji vidljivi su tragovi zagađenja okolnog tla između dva spremnika i procjenjuje se da je u tlo iscurilo oko 5.000 metara četvornih mazuta i da je time onečišćeno oko 200 metara četvornih, rekao je gradonačelnik Ante Župan.
Službeni podaci nadležnog inspektora su, kaže Župan, da je mazut iz podzemlja iscurio u Zrmanju zbog velikih podzemnih voda 2002. godine kao i u studenom 2003. Obilne kiše pred kraj prošle godine prouzročile su nova onečišćenja.
– U svezi bazena lužine u tijeku je spor između resornog ministarstva i tadašnjeg izvođača radova tako da ministarstvo zasad i ne može učiniti ništa u svezi tog problema, rekao je Župan poručivši kako ova onečišćenja neće utjecati na turističku sezonu koja svake godine daje sve bolje rezultata.


5.000
metara četvornih mazuta iscurilo je svojedobno u tlo iz propale Tvornice glinice, a time je onečišćeno oko 200 kvadrata