Idući tjedan u Zadar stiže 600 doza Moderninog i 900 doza AstraZenecinog cjepiva protiv koronavirusa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Ravnomjerni raspored po ambulantama i prostoru ŠC Višnjik
ARHIVA ZL
Ilustracija

Tijekom idućeg tjedna u Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije trebalo bi stići 600 doza Moderna cjepiva (od predviđenih 1200, jer je prepolovljena količina za cijelu Hrvatsku)   te 900 doza AstraZeneca cjepiva, a distribucija će biti proporcionalna po ambulantama u omjeru cjepiva koje dolazi (dio Moderne i dio AstreZenece svakoj ambulanti koja dobije cjepivo).

U tjednu od 22.02. do 26.02. predviđena ukupna količina cjepiva  AstraZenece je  1900 doza.

- Budući da je još uvijek riječ o manjim količinama cjepiva, ono će biti raspoređeno u 98 obiteljskih ambulanti na području Zadarske županije, a kad stignu veće količine, osim u ordinacijama obiteljske medicine, organizirat će se punkt za cijepljenje u Zadru, u prostoru ŠC Višnjik. Dom zdravlja  Zadarske županije organizirat će rad triju mobilnih timova na cjepilištu Višnjik sukladno dinamici cijepljenja i distribuciji cjepiva.

Vezano uz vrste cjepiva, voditelj Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije dr. Alan Medić proslijedio je obavijest  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

 

Pet činjenica koja vrijede za sve vrste sada dostupnih cjepiva protiv COVID-19

1.  Sve tri vrste cjepiva koje su sada dostupne za primjenu u EU prošle su istu rigoroznu kontrolu kod regulatornih tijela (EMA, HALMED) i sigurna su za primjenu. Sva tri cjepiva su registrirano za primjenu kod svih osoba starijih od 18 godina.

2.  Sve tri vrste cjepiva izrađene su od istog soja koronavirusa SARS-CoV-2, pa je za pretpostaviti da bi jednako trebala štititi od do sada otkrivenih mutiranih varijanti virusa

3.  Sve tri vrste cjepiva su jednako učinkovita/djelotvorna u sprječavanju težih oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnih ishoda, pa cijepljenje ima veću korist u odnosu na necijepljenje, kada postoji rizik za zarazu. I cjepivo protiv gripe nema jako visoku djelotvornost u usporedbi s nekim drugim cjepivima (prosječno je oko 50%, ali raspon za pojedine sezone može biti 20-70%), no zna se da sprječava razvoj teške kliničke slike i/ili skraćuje trajanje simptoma bolesti, pa se preporučuje cijepljenje, posebice osobama koje imaju veći rizik za razvoj teže kliničke slike.

4.  Poznati su čimbenici rizika za razvoj težeg oblika COVID-19 - osobe starije od 65 godina i osobe koje imaju neke kronične bolesti, no i kod ostalih (mlađih osoba i osoba koje nemaju kroničnu bolest) infekcija s SARS-COV-2 može biti teška bolest, pa je uvijek bolje cijepiti se, ako je moguće.

5.  Za individualnu zaštitu, i za kolektivnu zaštitu - zaštitu cijele populacije u Hrvatskoj, a i šire izvan Hrvatske, važno je što brže cijepiti što više ljudi je moguće, jer će se na taj način usporiti ili smanjiti širenje COVID-19 i broj novooboljelih, i time se također doprinosi smanjenju rizika za nastanak novih mutacija virusa na koje možda neće djelovati postojeća cjepiva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno