KARNEVAL TO GO Zadarske maškarane skupine na papiru i žici

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Podsjetnik na nekadašnje vrijeme maski i kolektivnog ludila
Riječ je o izložbi 146 fotografija zadarskih fotografa s raznih karnevalskih događanja tijekom proteklih pet godina (2015. - 2020.), smještenima na panoima na tri gradske lokacije od Narodnog trga do nove šetnice na Bedemima zadarskih pobuna
Vedran SITNICA
Ideja za Kalelargu nadahnuta nekadašnjim načinom razvijanja fotografija u malim prostorijama s crvenim svjetlom

U ponedjeljak navečer duž trenutno opustjele i pomalo depresivne Kalelarge, na Narodnom trgu te šetnici na Muraju osvanule su fotografije iz nekada starog normalnog vremena, iz vremena više ili manje uspješnih zadarskih karnevala. Moramo priznati bio je zaista lijep osjećaj proći glavnom gradskom ulicom i osjetiti dašak onih veselih maškaranih dana koji su se tradicionalno odvijali otprilike u ovo doba. S obzirom na ovu globalnu strku oko pandemije koronavirusa, novooboljelih, zaraženih, testiranih, cijepljenih, preminulih, zatvorenih obrtničkih i ugostiteljskih objekata, nekako ispod žita prolaze ovakva događanja koja su nas nekada uveseljavala. Svi su zaboravili da je »vrime od karnevala«. Moramo priznati, postavljene fotografije već umornim i pomalo depresivnim sugrađanima izvukle su osmjeh na lice i izazvale nekavu toplinu oko srca. Nije puno, ali u ovom trenutku i jedna ovakva gesta ljudima puno znači.
Idejni začetnik ovog malog podsjetnika na nekada veselije doba godine jest direktor Turističke zajednice grada Zadra, Mario Paleka.

Ne zaboraviti trud

- Tradicionalna manifestacija Zadarski karneval neće se ove godine održati zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa i restriktivnih mjera, ali karneval se ipak može vidjeti na izložbi fotografija prigodnog i duhovitog naziva »Karneval To Go«. Riječ je o izložbi 146 fotografija zadarskih fotografa s raznih karnevalskih događanja tijekom proteklih pet godina (2015. - 2020.), smještenima na panoima na tri gradske lokacije od Narodnog trga do nove šetnice na Bedemima zadarskih pobuna. Proteklih nekoliko godina aktivirali smo Zadarski karneval što se dalo iščitati iz određenih aktivnosti koje su se odvijale u organizaciji TZ grada Zadra, scenografa Nene Stojakovića i »Karnevalića« odnosno 057 radija. Prošle godine smo imali »Bal pod maskama« u Kneževoj palači te zabavu u Sv. Dominiku uz karnevalsku povorku i određena popratna događanja, i mislim da se jedan trud koji se proteklih godina uložio ne bi trebao zanemariti i odbaciti bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo jer je jako teško pokretati nekakve nove procese. Iako je Karneval prijašnjih godina izostao u malo jačem obimu, ideja je bila da ga i sada ipak obilježimo, ali na jedan prihvatljiv način u skladu s ovom situacijom, odnosno da ne pozivamo na bilo kakva okupljanja već da građani jasno vide da se u istom periodu kontinuirano organizira karneval u skladu s mogućnostima, a ove godine se to svelo na nekakvu retrospektivu održavanja Zadarskog karnevala proteklih pet godina. Mislimo da je usprkos skromnom ulaganju ovo ipak hvale vrijedna intencija TZ grada Zadra da se na jedan osebujan način ipak podrži tradicionalno maškarano ludilo usprkos svemu i svima, naglasio je Paleka.

Prikaz kreativnosti i duha

U cijelu priču oko organizacije, provedbe ideje u djelo te postavljanja izložbe uključen je i neizostavni zadarski scenograf, Neno Stojaković.
- Direktor TZ grada Zadra, Mario Paleka predložio je izložbu fotografija i meni se ideja svidjela. U jako kratkom vremenu smo uspjeli iz arhive TZ-a napraviti selekciju fotografija, osmisliti postav, napraviti grafičke pripreme, isprintati materijale, napraviti dekoracije i postaviti izložbu. Moram napomenuti kako se ozbiljni izložbeni postavi pripremaju mjesecima i zahtijevaju puno truda uz veliki izbor kvalitetnih fotografija tako da se ovaj postav odnosi samo na period Karnevala između 2015. i 2020. godine. Za malo dalji povratak u povijest Zadarskog karnevala trebalo bi se znatno duže pripremati, a pri tome najviše mislim na iznalaženje i skeniranje fotografija sa starijih karnevala kojih ima vjerovatno jako puno. Možda je to zadatak za vrijeme koje dolazi, istaknuo je Stojaković.
Na ovoj izložbi, prigodnog imena »Karneval To Go«, fotografije nisu poredane kronološki već su formirane kao šareni prikaz kreativnosti i duha karnevalskih skupina i pojedinačnih maski. Odvojene su samo na dnevne i noćne te »057 karnevalić« kao poseban program za djecu.
- Panoi na Trgu i šetnici spadaju u klasičan postav kad se radi o izvan-galerijskoj izložbi uz primjerenu dekoraciju dok je ideja za Kalelargu nadahnuta nekadašnjim načinom razvijanja fotografija u malim prostorijama s crvenim svjetlom. Tada su se fotografije sušile na štipalicama i visile na konopu tako da smo tih 14 većih formata smjestili u zrak, objasnio je Stojaković.

Zadovoljni građani

Postavljene fotografije, prema povratnim informacijama od strane sugrađana, izazvale su dašak veselja na opustjelim ulicama grada, glavnom Trgu i šetnici, a sve depresivnije sugrađane trgnule iz monotone i sumorne kolotečine.
- Već dok smo montirali izložbu prolaznike su fotografije zaintrigirale i mislim da im se sve to skupa svidjelo. Odabrao sam baš narančastu boju za dekoracije koje prate izložbu jer u kombinaciji s tim veselim motivima s fotografija te lokacije su potpuno živnule, postale mjesto interesa, a ujedno i podsjetnik da je Zadarski karneval živ, iako trenutno na jedan drugačiji način, naglasio je Stojaković.
-Ovo trknuto vrijeme je, ako ništa drugo, onda barem iznjedrilo ovu izložbu kao jedan novi sadržaj koji bi ubuduće trebao biti sastavni dio karnevala. Autori fotografija su zadarski fotografi, a sama izložba trajat će do 17.veljače, zaključio je Stojaković te pozvao sve sugrađane na đir gradom uz poruku da se, bez maske, ali s maskom, vidimo na Zadarskom karnevalu 2021. godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)