Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

KUP KREŠIMIRA ĆOSIĆA Veljko Mršić: Odigrali smo pravu mušku utakmicu

12.02.2021. 12:02


Rekli bi naši stari da se na muci poznaju junaci, a u toj naširoko poznatoj narodnoj poslovici mogli su se prepoznati košarkaši Zadra nakon šokantne polufinalne utakmice Kupa Krešimira Ćosića kontra Cibone u srijedu navečer. Ispali su na kraju Mršićevi štićenici junacima jer je ostvaren zacrtani cilj, ulazak u finale sa Splitom koje je na rasporedu sutra u Omišu, no morali su proći veliku muku u završnih 17 sekundi, doslovno spašavajući živu glavu iako su u tim trenucima egzistirali na lagodnih šest koševa prednosti. Pobjeda je na kraju ostala na Višnjiku, zaslužena u svakom pogledu jer gledali su Cibosi u leđa Mršićeve momčadi praktički cijelu utakmicu, osim tek jednog momenta pri kraju prve četvrtine kad su imali 19:17. Vodstvo Zadra je u tri intervala polufinalnog dvoboja iznosilo i preko deset poena razlike, bilo je i 73:60 na ulasku u zadnjih pet minuta, no kako to obično biva kad su ova dva velika rivala u pitanju nije se moglo bez infarktne završnice. Valjda ni najpesimističniji navijači Zadra nisu mogli vjerovati svojim očima što se to dogodilo s njihovim ljubimcima u tih zaključnih 17 sekundi pri vrlo komotnih šest plusa (84:78).


Stresna završnica
No, košarka se po tko zna koji put pokazala nevjerojatno prevrtljivim sportom jer su Cibosi uspjeli u tom iznimno kratkom razdoblju potpuno zakomplicirati život Zadranima propustivši čak i izglednu priliku za pobjedom. Mislili su u domaćim redovima da je nemoguće prokockati takvu prednost u toliko malo vremena, no ubrzo su uvidjeli da su napravili krivu kalkulaciju. Darko Planinić je na 10 sekundi prije kraja ubacio za 84:80, napravili su gosti brzi prekršaj na Mavri kojem se zatresla ruka s linije za bacanja i tako su se Cibosima otvorila mala vrata koja je umalo skroz odškrinuo Markota iznudivši tri bacanja. Ostalo je pet sekundi kad je veteran Cibone nakon dva pogođena bacanja očekivano promašio treće, domaća obrana još jednom je demonstrirala manjak koncentracije ne zagradivši skok te se lopte u zadnjoj sekundi dočepao Planinić koji se našao na ziceru uz očiti prekršaj Cartera i da Fortuna tada nije uplela svoje prste Cibona bi vjerojatno i slavila ulazak u finale. Ovako se Planinićeva lopta nekako izmigoljila izvan obruča kao što je isti igrač promašio malo potom i svoje prvo bacanje s čim je u nepovrat otišla i zadnja nada Zagrepčana da mogu do ludog preokreta. Da je sreća malo pomazila njegove igrače priznao je po završetku neviđenog trilera na Višnjiku i trener Zadra, Veljko Mršić, ali kako sreća prati hrabre tako je i on toj crnoj rupi u završnici pretpostavio više nego dobrih 38 i pol minuta koji su Zadrane odveli na korak do obrane lanjske titule.
– Plasirali smo se u finale Kupa i to je ono što smo željeli napraviti. Naravno, nismo planirali da bude ovako stresno na kraju i mislim da nije trebalo tako ispasti s obzirom kako smo igrali dobar dio utakmice. Međutim, ziceri koji smo promašili u drugom poluvremenu kao i četiri od šest promašenih slobodnih bacanja u zadnjoj minuti su nas doveli vrlo lako u probleme, ali bez obzira na taj evidentan pad u samoj završnici čestitam svojim dečkima jer su odigrali pravu mušku utakmicu. Također čestitam i igračima Cibone koji su bili na nivou i nisu se predavali – prvi je bio dojam Mršića nakon triler završnice koja je posljedično vezana za težak ritam njegove momčadi u predigri polufinala. Cibosi su bili puno svježiji i umalo je taj faktor presudio drugog finalista Krešinog kupa.
– Osjetila se jedna mala nervoza kod obje momčadi, Cibona je ušla malo svježija u utakmicu s obzirom na to da su igrali samo jednu utakmicu prošlog vikenda protiv Furnira, dok smo mi imali dva teška dvoboja protiv Splita u subotu i nedjelju i to se osjetilo u zadnjoj četvrtini kad smo energetski pali, primili smo u tih 10 minuta čak 32 poena, ali to je i zasluga Cibone koja je stvarno odigrala dobru završnicu – priznao je trener Zadra da nije bilo lako proživljavati vrlo stresne završne sekunde, ali na kraju se velikoj pobjedi ne bi smjelo gledati u zube, kao što je bitno i ne ulaziti u euforiju jer fokus i dalje mora ostati na onome što slijedi već sutra u 17.30 sati u gradu na ušću Cetine. Split je za razliku od Cibone koju su tri puta dobili ove sezone ipak sastav koji je u dva navrata pronašao dobitnu formulu protiv njegove momčadi i zato se s razlogom očekuje nova bitka, u prvom dalmatinskom finalu nakon dugih 17 godina.


Izgubljene lopte presudile
– Rekao sam igračima da proslave u svlačionici, no čim izađemo iz nje moramo početi razmišljati o Splitu. Sutra u finalu će nam biti peti put ove sezone da igramo s njima, zasad smo na 2-2 i ovo će biti ako se ne varam prvi put nakon 17 godina da seigra dalmatinski derbi u finalu Kupa. Još od 2004. godine kada je Roko Ukić u Jazinama donio košem sa sirenom posljednji trofej žutima, a za tu utakmicu je vezan jedan kuriozitet jer sam i ja osobno bio član te momčadi Splita, no nisam imao tada pravo nastupa zbog kasnije registracije – zaključio je Mršić analizu polufinalnog trilera dok je njegov kolega na klupi Cibone bio dvojakog raspoloženja. Naravno, Vladimiru Jovanoviću je razočarenje s porazom bilo izraženije od pozitivne činjenice da su mu igrači pokazali karakternu crtu s reakcijom u gotovo bezizlaznoj situaciji. Priznao je strateg vukova da su prevagu na kraju odnijele izgubljene lopte i sportski zaželio Zadru sreću u sutrašnjem finalu.
– Očekivali smo neizvjesnu utakmicu i pravu borbu. Mislim da je bilo zanimljivo za gledanje, možda nama nije bilo zanimljivo na klupi. Zadar je na kraju pobijedio i čestitam im na tome te im želim sreću u finalu. Nama je veliki problem predstavljao prenervozan ulazak u utakmicu i zbog toga smo napravili mnogo grešaka. Previše je 20 izgubljenih lopti, i mislim da je to presudilo utakmicu. Moji momci su i pored toga bili uistinu sjajni, pokazali su karakter i da ne odustaju. Uspjeli su se vratiti u utakmicu i na kraju su odlučivala slobodna bacanja. Kao što sam rekao, imam sjajnu grupu momaka koji dobro treniraju i mislim da će se to njima vratiti – kazao je trener Cibone nakon poraza u polufinalu.
 




Bursać: Presudila je naša timska igra
Velike utakmice u pravilu dobivaju kolektivi, a ne pojedinci, i to jedno nepisano pravilo potvrdili su košarkaši Zadra koji su momčadskim pristupom došli u priliku braniti lanjsku osvojenu titulu Krešinog kupa. Očekivali su Cibosi da će Onuaku biti taj x faktor, i dobro su se pripremili za njega, no to je značilo i da će više prostora dobiti Bursać, Planinić i Vuković. Upravo je ovaj tercet i bio taj detonator uspjeha, a posebnu inspiriranost je pokazao Bursać koji se uz Cartera prometnuo u ponajboljeg igrača Mršićevog sastava sa 16 ubačenih poena.
– Naša timska igra je bila presudna u ovoj utakmici i baš smo pričali u svlačionici kako nam je najviše drago što je cijela momčad sudjelovala u ovoj pobjedi. Moglo je biti manje stresa na kraju, ali bitna je pobjeda. Nema puno radovanja, okrećemo se finalu pa se nadam da ćemo nakon toga na pravi način znati proslaviti – kazao je Bursać.