Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

NOVO VALENTINOVO U doba epidemije ljubav nije otkazana!

12.02.2021. 12:30


Masovno puštanje lampiona s Foruma, puni restorani, veliki plesnjak u Domu na Sfingi… Valentinovo u Zadru ove godine bit će potpuno drugačije od toga. Izolacija, opća depresija, lošija ekonomija… Korona je svakako i ljubavne veze stavila na test. One čvrste učvrstila, one labave možda prekinula. No, prava ljubav uvijek pobjeđuje i svejedno joj je kako će proslaviti Valentinovo.
Dan zaljubljenih ipak će se nekako obilježiti u našem gradu. Djeca u vrtićima pričaju o ljubavi… Učenici u školama pišu tajna ljubavna pisma, na panoe stavljaju izložbe srca u svim izdanjima. Korisnici Doma za starije i nemoćne Zadar, neće imati svoju tradicionalnu feštu uz Zaratino bend, ali obilježit će Valentinovo. Kako kaže Jelena Milin, socijalna radnica i zamjenica ravnatelja Doma, to će im biti prve društvene i kreativne aktivnosti nakon dugo vremena.


I u Domu za starije ima ljubavi
– Niz godina smo imali veliku proslavu za Valentinovo uz bend Zaratino. Jako nam je žao što to ove godine ne možemo, i što prekidamo kontinuitet od desetak godina. Nažalost, i posjeti rodbine su pod posebnim režimom te ne bismo išli na veliku proslavu, ali ćemo svakako na nešto intimniji način obilježiti Valentinovo u Domu. Okitit ćemo ustanovu, organizirati prigodne aktivnosti, radionice po dnevnim boravcima, u manjim grupama, rekla je Milin.
Zbog epidemije i prodora virusa u Dom, dugo nisu imali niti najmanja druženja.
– Ulaz korone u Dom izbacio nas je iz kolotečine, tako da smo sretni da sad imamo mogućnost barem nekih aktivnosti. Sad su korisnici procijepljeni pa ih potičemo na druženje kako bi se pomalo vratili u normalu i kako bismo im sačuvali mentalno zdravlje, rekla je Milin.
A ima li ljubavi u Domu?
– Ima ima, naravno, uvijek ima. To nam je jedina konstanta, govori sa smiješkom Milin.
Prema vremenskoj prognozi, ne očekuje se ni neko pogodno vrijeme za romantične šetnje, ali zato se kućna druženja mogu začiniti dostavom iz restorana, valentinovskim menijima za dvoje, kao i uradi sam receptima za delicije koje poznati kuhari nude po internetu.
Također, na rasporedu je te večeri i online jazz koncert Matije Dedića i Lane Janjanin. Koncert će uživo pratiti tek 40 gostiju, a online ulaznice su još u prodaji te prihod ide u humanitarne svrhe za zakladu Solidarno, obnovu potresom pogođenih područja. Virtualne koncerte za Valentinovo najavila je i Josipa Lisac te klapa Rašketa.
Prodavaonice donjeg rublja, nakita, čokolaterije, zatim pojedini kozmetički saloni te mnoge druge nude posebne popuste za darivanje, nebili barem dio valentinovskog financijskog kolača dobili i ove neobične godine.


Upiti za valentinovski aranžman
Nešto »ozbiljniju« ponudu za vikend zaljubljenih nude zadarski hoteli. Primjerice, hotel Bastion i njegov restoran Kaštel nude aranžman za dvije osobe, dva noćenja za 2.300 kuna, što uključuje i gourmet večeru u 4 slijeda te korištenje wellness zone.
Kako kaže Mladenka Štura, direktorica hotela, imaju dosta upita za taj aranžman, ali sama rezervacija najčešće bude u zadnji trenutak.
– Nakon dugo vremena, otvorit ćemo i wellness zonu, ali raspored ćemo morati napraviti već po check inu gostiju kako se ne bi miješale osobe iz više soba. Između gostiju treba saune ugasiti, ohladiti, dezinficirati pa opet upaliti, tako da je to malo veći proces. Ali gosti su svjesni da su pravila drugačija no što su bila i da ne mogu slobodno i neograničeno koristiti sve. Sretni su i s ovim, govori Štura.
I hotel Niko Erika Pavina, na Puntamici, otvoren je za goste, ali nema posebnu ponudu za Valentinovo.
– Hotel radi, bude nekad jedna soba popunjena, nekad pet, a za samo Valentinovo nemamo nekih posebnih najava. Možda smo mogli nešto dodatno uvrstiti u ponudu, potruditi se oko specijalnog menija za dvoje, ali dok je ovakva situacija, dok restorani ne rade, jednostavno nismo htjeli. Neka svi ozdrave pa ćemo onda sve proslaviti, govori Pavin.
Bez previše sadržaja, restorana i ostalih »distrakcija« možda će ova epidemija vratiti u prvi plan ono što bi se uistinu trebalo slaviti na famozno Valentinovo.
 




Mirno spavajte, Gracijela i Vlajo
Na Valentinovo su Zadar napustila dva »oriđinala«, Gracijela (Klara) Sutlović 2005. godine te Dragan Vlašić – Vlajo 2009. godine.
Gracijela je bila ljepotica kakvu se nije moglo vidjeti, a ušla je u zadarske legende. Život je nije mazio pa ju se pod kraj života moglo vidjeti na mostu, vukla je uvijek vrećice i šepala oslanjajući se na štap. I u svojim najboljim danima, ali i kasnije bila je i ostala duša grada.
Još jedan zadarski oriđinal, Vlajo, umro je također na Dan ljubavi. Prepoznatljivo lice, uvijek s cigaretom i potrebom za »kunu-dvije« i danas nedostaje na gradskim ulicama, a zasigurno neće biti zaboravljen. Zadarske grupe na društvenim mrežama vjerno njeguju uspomene na ove posebne nam Zadrane.