Vatrogasni dom i dječji vrtić vrijedni ukupno 17,6 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
SUKOŠANSKI PROJEKTI Nazire se završetak radova na dvije važne zgrade
Situacija s koronom nije zaustavila, ali je nešto usporila radove na dva velika općinska projekta vrijedna 17,6 milijuna kuna, od čega je 12,5 milijuna kuna iz EU fondova. Završetak radova i opremanje Vatrogasnog doma DVD-a Općine Sukošan planira se do ljeta, a novog Dječjeg vrtića Zlatna lučica u Sukošanu koji će moći primiti 50 djece, do početka nove školske godine 2021./2022., početkom rujna, najavio je sukošanski načelnik Ante Martinac
Velimir Brkić
Zgrada vrtića tlocrtne površine 1.025 m2

Radovi na novom dječjem vrtiću s jaslicama kod osnovne škole i športske dvorane u Sukošanu, te na vatrogasnom domu općinskog DVD-a nasuprot Križa, puta za Peljušićeve i Ćosićevog gradilišta na zapadnom ulazu u Debeljak, moglo bi se reći, ušli su u završnu fazu.
- Situacija s koronom nije zaustavila ali je nešto usporila radove na ova dva velika, za općinske žitelje značajna projekta, kazao je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan.

Lavčević u Sukošanu i Debeljaku

Radove na izgradnji dječjeg vrtića i vatrogasnog doma izvodi ista građevinska tvrtka, Lavčević Zadar d.o.o. Zadar. Vrijednost oba projekta iznosi 17,6 milijuna kuna, od čega je 71 posto ili 12,5 milijuna kuna iz EU fondova.
- Završetak radova i opremanje Vatrogasnog doma DVD-a Općine Sukošan planira se do ljeta, a novog Dječjeg vrtića Zlatna lučica u Sukošanu do početka nove školske godine 2021./2022., početkom rujna, kazao je Martinac.
Vrijednost gradnje modernog vrtića s jaslicama, suvremeno opremljenog i s kuhinjom, malom dvoranom i dječjim igralištem, iznosi 8.954.310 kuna bez PDV-a, odnosno 11.192.888 kuna s PDV-om.
- Postojeći vrtić kod ŠC-a Sukošan otvoren je još 1976. godine. Međutim, uz to što je postao gotovo pretijesan i bez jaslica, sad su i neka druga vremena i potrebe, istaknuo je Martinac, dodajući kako je jedan od najvećih interesa za Općinu stalna briga za djecu i mladež.

Pozitivne reakcije

- Na zemljištu površine oko 3.000 metara četvornih zgrada je visoka 10,5 metara, od čega su prizemlje i kat visoki ukupno 7,85 metara. Tlocrtna površina zgrade iznosi čak 1.025 metara četvornih. Reakcije žitelja na novi vrtić su i više nego pozitivne, kaže Martinac, izrazivši nadu kako će i to doprinijeti boljoj demografskoj slici.
Dječji vrtić Zlatna lučica u Sukošanu te područni u Debeljaku i Gorici, ravnateljice Milice Ćoso, ima oko 150 djece, bez polaznika male škole.
- Novi dječji vrtić u Sukošanu gradi se za sljedećih 30 do 40 godina i moći će primiti 150 djece, naglasio je Martinac.
Vrijednost vatrogasnog doma u Debeljaku iznosi 5.228.603 kune, odnosno 6.368.074 kune s PDV-om. Vatrogasci zbog kojih u Općini Sukošan (Sukošan, Debeljak, Gorica, Glavica) osjećaju sigurnost i ponos dobili su svoj vatrogasni dom koji se s 90 posto financira EU sredstvima.

Ukorak s urbanim područjima

- Zahvaljujući dobroj i učinkovitoj suradnji, Općina Sukošan je partnerski ugovor potpisala s Općinom Galovac, a nositelj projekta je DVD općine Sukošan. Prema ugovoru, DVD Sv. Mihovil iz Galovca će minimalno pet godina koristiti prostor vatrogasnog doma, kazao je Martinac.
Vatrogasci imaju ured na katu zgrade uz Dom mladeži u Sukošanu, a prostor za vozila i opremu u bivšem skladištu i dvorištu PZ-a Sukošanka koje je u stečajnom postupku kupila Općina.
- Izgradnjom vatrogasnog doma riješit ćemo nekoliko problema odjednom, povećat ćemo preventivu i ostvariti sigurnost općinskih žitelja, turista i svih drugih koji povremeno borave na našem području. Konačan cilj je stvaranje neophodnih uvjeta za operativno i učinkovito djelovanje naših vatrogasaca, zaključio je Martinac.

Općina, jedna od šest u RH

Općina Sukošan je jedina lokalna samouprava u Lijepoj Našoj koja je na natječaju tipa operacije 7.4.1., iz EU fondova dobila novac za izgradnju dječjeg vrtića i vatrogasnog doma, jednog od šest uopće u RH. Milijun eura ili 7,4 milijuna odobreno nam je za dječji vrtić u Sukošanu, a 5,1 milijun za vatrogasni dom u Debeljaku, ponosno je naglasio Martinac.

DVD-u 23 godine

Dobrovoljno vatrogasno društvo Općine Sukošan osnovano je prije 23 godine, 1998. Zapovjednik DVD-a je Josip Šimić iz Debeljaka, a predsjednik Milan Ročak, također iz Debeljaka, šef vatrogasne operative HAC - ONC Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine d.o.o.
DVD ima oko 40 vatrogasaca, od toga dva zaposlena i šest sezonaca tijekom ljeta. Općina kao osnivač društva intenzivno prati rad DVD-a.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)