Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ŽUPANIJSKI STOŽER Vicković: Spremni smo za masovno cijepljenje na Višnjiku

12.02.2021. 11:48


Županijski stožer civilne zaštite obavlja zadnje pripreme za cijepljenje građana u Sportskom centru Višnjik kako bi povećao procijepljenost naše županije. To je još jedna dobra vijest u pozitivnoj epidemiološkoj slici Zadarske županije koja iz dana u dan bilježi sve manji broj pozitivnih od covida-19.
Naime, 8. veljače županijski Zavod za javno zdravstvo zaprimio je oko 700 doza AstraZenecina te 400 doza Modernina cjepiva koje je odmah raspoređeno po domovima zdravlja u Biogradu, Pagu i Benkovcu. Pristizanjem cjepiva ona se, kažu nam u Stožeru, raspoređuju po ostalim ambulantama Zadarske županije u kojima će se cijepiti one najugroženije skupine stanovnika. U Županiji ujedno najavljuju i dolazak 700 doza Pfizerova cjepiva namijenjenog docjepljivanju.


Cijepljenje u dvije smjene
Stožer je, kaže nam njegov načelnik, dožupan Šime Vicković, spreman za početak masovnog cijepljenja građana u Sportskom centru Višnjik koje će započeti čim se osiguraju veće količine cjepiva. Do kraja mjeseca očekuje se još 10.000 doza cjepiva te bi u dogovoru s liječnicima opće prakse trebalo započeti cijepljenje stanovništva.
Naime, u Stožeru ističu kako je na području naše županije dosad cijepljeno oko dvije tisuće građana, a riječ je uglavnom o štićenicima domova za stare i nemoćne te zdravstvenim djelatnicima. Vicković napominje kako će uskoro biti imenovan i koordinator cijepljenja na Višnjiku.
S obzirom da većini građana nije poznato kada zapravo kreće cijepljenje na Višnjiku, tko sve ima pravo cijepiti se u dvorani i tko će ih pozivati, za detalje smo pitali načelnika Županijskog stožera.


Imenovanje koordinatora
– Pošiljka od 1.100 doza cjepiva odmah je raspoređena po domovima zdravlja naše županije, a dio je namijenjen cijepljenju štićenika malih obiteljskih domova za starije i nemoćne osobe. Do kraja mjeseca očekujemo još 10 tisuća doza cjepiva, a nadamo se da će nam cjepivo kontinuirano dolaziti narednih mjeseci. Dok su nam stizale ove manje pošiljke županijski Zavod za javno zdravstvo već je s lječnicima opće prakse dogovorio cijepljenje građana po ambulantama i ono će se odvijati na sljedeći način: liječnici obiteljske prakse cijepit će svoje pacijente u ambulanti, a dođe li do preopterećenja obiteljskih ambulanti, odnosno situacije u kojoj liječnik ne stiže cijepiti sve prijavljene pacijente, to ćemo obavljati na Višnjiku. Već smo organizirali punkt na kojemu će biti tri liječnička tima koja će raditi u dvije smjene, jutarnjoj i popodnevnoj, kaže načelnik Stožera.
Napominje kako se stoga ne trebaju brinuti oni koji su se prijavili, a ne stignu se cijepiti kod liječnika obiteljske medicine. No, znači li ova velika pošiljka kako se ovoga puta mogu cijepiti i oni mlađi, a ne samo stariji i kronično bolesnici, kao što je bilo u prvom valu procijepljenja?




Prioritet imaju stari i bolesni
– Ne, imaju se pravo prijaviti svi, ali su nam, naravno, prioritet ugrožene skupine građana, odnosno stariji ljudi i svi kojima je zdravlje kronično ugroženo. Cijepljenje je već počelo, ali s obzirom da imamo mali broj doza, cijepit ćemo najprije starije i bolesne te, čim dobijemo veći broj doza, i ostale. Predstoji nama još samo imenovanje koordinatora, a najvažnije je da je punkt na Višnjiku spreman te da nam liječnici opće prakse jave je li došlo do situacije da svoje pacijente moraju usmjeravati prema Sportskom centru Višnjik, poručuje na kraju Vicković.