Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Biogradski ždralovi na putu prema Hirošimi

Autor: Velimir Brkić

11.03.2009. 23:00
Biogradski ždralovi na putu prema Hirošimi

Foto: Velimir BRKIĆ



U biogradskoj Gradskoj vijećnici jučer je u organizaciji Grada Biograda i Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva iz Zagreba održana radionica-tečaj “Tisuću ždralova iz Biograda za Hirošimu”. Na radionici su učitelji iz osnovnih škola iz Biograda, Benkovca, Sv. Filip i Jakova, Pakoštana, Polače i Neviđana na otoku Pašmanu te tete iz dječjeg vrtića Biograd pod vodstvom Dragice Jedvaj iz HJKGD-a i Gabrijele Čepo, biogradske gradonačelnice u sjeni iz mislilačkog projektnog tima “think-tank” izrađivali ždralove od papira tehnikom origamija.
Nakon radionice je održano informativno predstavljanje spomenika ptici ždral, simbolu sreće i dugoga života, zagrebačkog akademika Ante Brčića koji će biti otkriven na svečanoj ceremoniji krajem mjeseca travnja.
Tisuću ždralova na putu prema Japanu
Nakon što su jučer svladali nimalo jednostavnu tehniku izrade ždralova od papira učitelji će svoje znanje prenijeti svojim učenicima koji će do kraja travnja pokušati izraditi čak dvije tisuće papirnatih ptica ždral. Tisuću će ih okititi Dječji spomenik mira u Memorijalnom parku mira u Hirošimi u Japanu podignut u čast jedanaestogodišnje Sadako Sasaki, oboljele od leukemije prouzrokovane atomskom bombom bačenom 6. kolovoza 1945. na Hirošimu, a tisuću ih ostaje za spektakularnu svečanost otvaranja spomenika ždralu u Biogradu.
– Legenda kaže da ždral živi tisuću godina. Tako i origami ždral, mali dragulj estetskog savršenstva predstavlja ne samo tu pticu, nego prvenstveno njegovih legendarnih tisuću godina života, rekla je u uvodnoj riječi Dragica Jedvaj.
– Sadako je u želji da ozdravi odlučila napraviti 1000 ždralova. Nažalost, uspjela ih je izraditi 644, a onda je podlegla bolesti. Tako su njeni ždralovi postali simbol želje za mirom i svijetom bez nuklearnog oružja, naglasila je Jervaj dajući jedan ždral svakom od polaznika jučerašnje radionice-tečaja, ždralove koje je osobno izgradila supruga japanskog veleposlanika u Hrvatskoj, gospođa Shirakawa.
– Svake godine hrvatska djeca od Dubrovnika do Vukovara izrađuju ždralove koje predstavnik društva nosi u Japan na obljetnicu pada atomske bombe na grad Hirošimu, zaključila je Dragica Jedvaj.
Sjedište Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva je u Zagrebu, a za sada postoji i jedna podružnica u Zadru kojoj predsjeda Joso Malta.
– Biograd je kroz povijest bio predmet osvajanja i razaranja. Sve što je ljubav gradila to je mržnja rušila. Krajem travnja sve pozivamo u Biograd na spektakularnu svečanost otvaranja spomenika ždralu, pozvala je Gabrijela Čepo na otvaranje monumentalnog spomenika, 4,8 metara visoku skulpturu ždrala s kamenim postoljem i rasponom krila od 2,9 metara, kao spomenik žrtvama nuklearnog oružja koji će podsjećati na potrebu nuklearnog razoružanja. Svoj dolazak potvrdio je i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.
U lov na svjetski rekord
– Krajem mjeseca travnja u Biogradu će se održati manifestacija prijavljena za Guinnessovu knjigu rekorda, svečanost otkrivanja spomenika ptici ždral. Makete papirnatih origami ždralova će istovremeno, pojasnio je biogradski gradonačelnik Ivan Knez, nositi i tisuću školske djece iz Biograda i njegovog okruženja čime će se nadmašiti dosadašnji svjetski rekord.