Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Knez kod Obame u Ovalnom uredu

Autor: Velimir Brkić

11.03.2009. 23:00
Knez kod Obame u Ovalnom uredu

Foto: Velimir BRKIĆ



Veliko priznanje i osobitu čast ovih dana dobio je Grad Biograd na Moru, odnosno gradonačelnik Ivan Knez dobivši putem službenog protokola poziv od 44. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame da se 9. svibnja službeno sastanu tijekom prijema u Ovalnom uredu Bijele kuće u službenoj rezidenciji predsjednika SAD-a u Washingtonu. Knez kao dogradonačelnik svjetske organizacije Gradonačelnici za mir “Mayors for Peace”, organizacije koja broji oko 2.800 svjetskih gradova koji su u svojoj povijesti doživjeli ratne strahote, zajedno s predsjednikom, gradonačelnikom Hiroshime Tadatoshi Akibom i jedanaestoricom članova Izvršnog odbora održat će dan prije redoviti tromjesečni sastanak, ovaj put u New Yorku, a dan potom shodno službenom pozivu američke administracije nazočit će i na službenom prijemu u Bijeloj kući gdje će se biogradski gradonačelnik i sastati s prvim državnikom svijeta Obamom.
– Na službeni prijem idemo ponajviše zahvaljujući gradonačelniku New Yorka Michaelu Bloombergu, članu Izvršnog odbora Gradonačelnici za mir koji je osobni prijatelj Baracka Obame te ga je u predizbornoj kampanji podupirao na putu do novog američkog predsjednika. Treba naglasiti kako metropolitansko područje New Yorka spada u gospodarski najznačajnije regije svijeta. New York je 11. rujna 2001. godine doživio i najcrnji dan kad su najviši gradski neboderi, blizanci World Trade Centera srušeni u terorističkom napadu u kojem je poginulo oko 2800 ljudi, kaže Knez dodajući kako je Grad Biograd od svih svjetskih gradova prvi potpisao “Protokol Hirošima-Nagasaki 2010. – 2020.” o nuklearnom razoružanju do 2020. godine.
Biogradski gradonačelnik Ivan Knez mogao bi biti i prvi državljanin Republike Hrvatske kojeg će u službeni posjet primiti američki predsjednik Obama, čak prije predsjednika Stjepana Mesića i premijera dr. Ive Sanadera. Dakako, ako gradonačelnik Knez uspije uskladiti nagomilane obveze početkom mjeseca svibnja, put u SAD s obvezama u svezi diskografske mega manifestacije Porin 2009. koja se upravo tih dana po prvi put održava u Biogradu.