Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kreativne i humane “Žene Kukljice”

Autor: Dragana Glavočić

11.03.2009. 23:00
Kreativne i humane “Žene Kukljice”


Udruga je osnovana krajem prošle godine na inicijativu žena Škabrnje, koje su održale promociju jedne od knjiga iz ciklusa žene u Domovinskom ratu u našem mjestu. Ciljevi udruge su šaroliki, od uređenja mjesta, posjeta starima i nemoćnima do organiziranja predavanja i kulturnih manifestacija, kazala je Filipi


U povodu nedavnog obilježavanja Dana žena 8. ožujka članice udruge “Žene-Kukljice” posjetile su Pakovo Selo te Skradin i njegovu okolicu.
U razgovoru s Draganom Filipi, predsjednicom mlade otočne udruge, doznali smo nešto više o radu ovog udruženja.
– Udruga je osnovana krajem prošle godine na inicijativu žena Škabrnje, koje su održale promociju jedne od knjiga iz ciklusa žene u Domovinskom ratu u našem mjestu. Ciljevi udruge su šaroliki, od uređenja mjesta, posjeta starima i nemoćnima do organiziranja predavanja i kulturnih manifestacija, kazala je Filipi.
Od prvog dana, kad je krenula inicijativa osnivanja udruge odaziv žena Kukljice bio je izniman. Kako nam je kazala Filipi, žene svih generacija od 20 do 80 godina oduševile su se što se napokon nešto događa u Kukljici, tako da danas broji stotinjak članica.
– Mnoge članice kazale su mi da osnivanjem Udruge sad znaju što će poslije četiri sata poslijepodne kad sav dnevni posao mine. Svaka dva tjedna organiziramo sastanke članica u multimedijalnoj dvorani gdje dogovaramo što ćemo raditi u idućem tjednu. Za nadolazeću turističku sezonu planiramo određene aktivnosti vezane uz čišćenje plaža i uređivanje cvjetnih oaza, kazala je Filipi. Do sad su članice posjetile stare i nemoćne sumještane koji su ih srdačno primili u svojim domovima.
Udruga održava kontakte i sa ženama koje žive i rade u New Yorku.
Od osnutka udruga je sudjelovala u nizu kulturnih događanja organiziranih u Zadru i na otoku Ugljanu. U organizaciji Vesne Benić, inače članice udruge, “Žene-Kukljice” sudjelovale su na izložbi unikatnih ručnih radova “Žene s otoka” u Arsenalu.
– Prvog dana proljeća, 21. ožujka, obilježit ćemo Dan narcisa i to za cijeli otok Ugljan. Prikupljena sredstva od prodaje narcisa namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Također, prikupljat ćemo donacije namijenjene Crvenom križu, najavila je Filipi.