Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Mocire” oduševile Prečane

Autor: Dragana Glavočić

11.03.2009. 23:00
“Mocire” oduševile Prečane

Foto: Adam VIDAS



U Pučkom otvorenom učilištu “Dom na žalu” u četvrtak je upriličena izložba pod nazivom “Mocire” slikara Dragana Jelavića. U prepunoj galeriji Doma predstavljene su ugljanske mocire, skrušeni suhozid. Žarke boje Draganovih akrila sugeriraju da je pamćenje kamena i mocira slično ljudskom, točnije kamen istiskuje iz svog sjećanja sve što je tamno, tužno, sivo i neveselo.
Jelavićeva kamena platna pričaju o uspomenama neusporedivo starijima od čovjeka, o uspomenama što se tisućljećima talože na naizgled neživoj materiji pomaknutoj samo kad ju je izderana i žuljevita ruka podigla sa zemlje i ugradila u novi suhozid.
Dragan Jelavić rođen je 7. travnja 1964. godine u malom selu Račva kod Vrgorca, gdje završava osnovnu i srednju ekonomsku školu. Na Filozofskom fakultetu u Splitu diplomirao je Likovni odgoj i likovne umjetnosti 1989. godine. Već od 1986. godine aktivnije se bavi slikarstvom. Od tada do danas izlaže na nekoliko desetaka samostalnih izložaba te više grupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Po preseljenju u Kali na otoku Ugljanu 2006. godine postaje i redovan član HADLU Zadar.