Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

NE vjetroelektranama i golf igralištima

Autor: Nives Rogoznica

11.03.2009. 23:00
NE vjetroelektranama i golf igralištima

Foto: Adam VIDAS



Naš cilj je osposobiti preko 2.000 komercijalnih gospodarstava za profitabilno poslovanje, a ukupni prihod od poljoprivrede povećati na 20 posto županijskog prihoda.


Predstavljajući ruralnu politiku SDP-a za Zadarsku županiju, kandidat za župana Duško Vidov je istaknuo kako je prihod od poljoprivrede u Zadarskoj županiji u 2008. iznosio svega 2 posto ukupnog prihoda unatoč činjenici da Zadarska županija posjeduje najveći dio obradivog tla u obalnom pojasu Hrvatske, pri čemu se na području Ravnih kotara nalazi 30 posto ukupnih poljoprivrednih površina Dalmacije.
– U Upisnik poljoprivrednih gospodarstava upisano je 5.000 seoskih domaćinstava, to jest oko 20.000 stanovnika, kazao je Vidov navodeći kako bi po svojim potencijalima Zadarska županija trebala biti u samom vrhu proizvodnje hrane u Hrvatskoj, ali i da su prepreka tome nesređene zemljišne knjige i usitnjenost parcela.
– Zakoni o poljoprivrednom zemljištu i golfu dodatno opterećuju poljoprivrednu proizvonju i omogućuju prenamjenu i otimačinu poljoprivrednog zemljišta. Za golf terene je u Prostornom planu Zadarske županije predviđeno 70 kilometara četvornih. Prirodne prednosti županije su zapostvaljene i organizirane proizvodnje nema, dodao je Vidov poručujući kako “SDP neće prodavati zemlju i vode” niti prepuštati poljoprivredu vremenskim prilikama.
– Naš cilj je osposobiti preko 2.000 komercijalnih gospodarstava za profitabilno poslovanje, a ukupni prihod od poljoprivrede povećati na 20 posto županijskog prihoda. Poljoprivreda je poduzetnišvto i riješt ćemo plasman poljoprivrednih proizvoda. Poljoprivredno zemljište, vode i šume tretirat ćemo kao imovinu od posebnog županijskog značaja i nećemo je privatizirati. Zemljište ćemo davati u koncesiju do 50 godina po povoljnim uvjetima. Državnim i županijskim poticajima stimulirat ćemo okrupnjavanje posjeda i obnoviti evidenciju zemljišta u vlasništvu države, a razminiranje uzeti kao prioritet, kazao je Vidov dodajući kako SDP planira obnovu programa navodnjavanja i odvodnje na više od 4.000 hektara poljoprivrednog zemljišta koje je bilo u funkciji prije Domovinskog rata, s danas je zapušteno.
Sustav poticaja u poljoprivredi, smatra Vidov, treba biti u funkciji povećanja i promjene strukture poljoprivredne proizvodnje, dugotrajnih nasada i profitabilnih kultura s naglaskom na ekološkoj poljoprivredi.
– Regionlanu veletržnicu u Benkovcu treba odmah osposobiti za prihvat isključivo poljoprivrednih proizvoda, pogotovo povrća i voća. Također je potrebno da se Veletržnica privatizira, ali na način da Grad Benkovac zadrži 25 posto plus jednu dionicu kako ne bi došlo do prodaje ili prenamjene. Financijski ćemo stimulirati udurživanje poljoprivrednika u zadruge, poticati izgradnju skladišta, hladnjača i otkupnih stanica. Poljoprivredna domaćinstva imat će osiguran otkup viškova, također je rekao Vidov ističući kako je cilj koji treba postići je da život na selu bude privilegija, a ne nedostatak te kako je u ostavrenju tog cilja nužno provesti značajne zahvate u socijalnoj, stambenoj i politici zapošljavanja koja treba zaustaviti depopulaciju sela, ali i ulagati u ruralni turizam i seosku infrastrukturu te obrazovne programe, počevši od srednjoškolskog obrazovanja, prilagoditi potrebama u poljoprivredi.
 – Iz županijskog Prostornog plana treba izbrisati vjetroelektrane koje se nisu počele graditi, a te prostore staviti u funkciju stočarstva, farmi, podizanja nasada, pčelarstva, proizvodnje meda i sira, istaknuo je Vidov navodeći kako vjetroelektrane djeluju destimulativno na život ljudi.
– Ambijent pored njih je neugodan vizualno, one proizvode niske frekvencije koje štetno djeluju na organizam čovjeka, čine ga nervoznim, povećva se anksioznost, zaključio je.