Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Odlaganje u dvorištu “Čistog otoka”

Autor: Jurica Predovan

11.03.2009. 23:00
Odlaganje u dvorištu “Čistog otoka”

Foto: Vedran SITNICA



Električne aparate ljudi će moći sami jedanput tjedno odložiti aparate u dvorište “Čistog otoka”. Od fonda smo zaprimili oko 6.000 vrećica u koje će se odlagati sve vrste navedene ambalaže, vrećice su podijeljene i ovim putem obavještavamo da počinjemo s prikupljanjem 15. ožujka, kaže direktor “Čistog otoka” d.o.o. Željko Buškulić


“Čisti otok” d.o.o. tvrtka je koja se bavi prikupljanjem, odvozom i odlaganjem otpada na području općine Vir. Nedavno je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Čistoćom d.o.o. Zadar na području Zadarske županije započeo provedbu pilot-projekta prikupljanja primarne i sekundarne ambalaže od ostalih polimernih materijala koja nije obuhvaćena sustavom povratne naknade potrošačima.
Prikupljanje otpada
– Sukladno pozitivnim propisima RH i napucima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost aktivno smo se uključili u prikupljanje plastične ambalaže koja nije u sustavu povratnih naknada. Od fonda smo zaprimili oko 6.000 vrećica u koje će se odlagati sve vrste navedene ambalaže, vrećice su podijeljene i ovim putem obavještavamo da počinjemo s prikupljanjem 15. ožujka, kaže direktor “Čistog otoka” d.o.o. Željko Buškulić, zamolivši ljude da se pridržavaju naputka koji im je podijeljen uz vrećice.
U naputku je navedeno da je u namjenske vreće zabranjeno odlagati komunalni otpad, nije dopušteno odlagati plastičnu ambalažu onečišćenu opasnim tvarima te vreće nije dopušteno odlagati u spremnike za komunalni otpad.
– Vreće u koje bude odložena ambalaža bit će odložene na odlagalište u Kožinu, a potom prevezene u Eko-Velebit Gračac, kaže Buškulić.
Najveći problemi djelatnika tvrtke “Čisti otok” d.o.o. su nedisciplina korisnika usluga koja se odnosi na osnovnu kulturu odlaganja svih vrsta otpada, kaže Buškulić, dodajući da je često nekontrolirano odlaganje otpada na području mjesta i izvan njega.
Saniranje odlagališta
– Izvan naselja imamo dva odlagališta koja je teško kontrolirati. Prema mojim spoznajama, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijelio je neka sredstva i dva odlagališta bit će sanirana, kaže Buškulić, dodajući da “Čisti otok” sanira odlagališta u blizini mjesta.
– Izvan mjesta, a uz put postoji mnogo odlagališta koji su nekontrolirani i njihova sanacija iziskuje prevelike troškove. “Čisti otok” sa svojim skromnim sredstvima nije u mogućnosti izraditi sanacijski program i nakon toga sanirati ta odlagališta, kaže Buškulić, dodajući da “Čisti otok” d.o.o. ima planove za ovu godinu.
– Što se tiče ove godine, plan uprave je svakom domaćinstvu dodijeliti kantu za prikupljanje separatnog otpada. Svakodnevno čišćenje ulica proširit ćemo pa planiramo obuhvatiti Torove i Lozice, a održavanje javnih površina podići ćemo na višu razinu. Češće i kvalitetnije prikupljat ćemo i sav ostali otpad kao električne aparate, namještaj te ostali kućanski otpad. Sklopili smo ugovor s tvrtkom Flora VTC tako da će mještani, ako se žele hitno riješiti električnih aparata, moći sami jedanput tjedno odložiti aparate u dvorište “Čistog otoka”, dok će se ostali namještaj prikupljati prema dogovoru s korisnikom usluga, kaže Buškulić.