Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Sestre u zakupu imaju i do tisuću kuna manju plaću

Autor: Siniša Klarica

11.03.2009. 23:00
Sestre u zakupu imaju i do tisuću kuna manju plaću

Foto: Vedran SITNICA



Liječnici si vole tepati da su oni privatnici i da im je kao takvima dužnost ostvarivati profit. Da to nije točno, rekao je nedavno i Ustavni sud koji je ustvrdio da tko god radi za javne novce ne može ostvarivati profit, rekla je između ostalog predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Hrvatske Zdenka Gizdić


Problematika i radnopravni status medicinskih sestara u zakupnim ambulantama bio je naslov jučerašnje javne tribine koju je u Stomatološkoj komori u Zadru organizirala zadarska podružnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara. Kako je u uvodu rekla predsjednica podružnice Dajana Subić, problemi sestara u ambulantama u zakupu su veliki. Iako je po Subićevoj reforma zdravstva koja je počela 1. siječnja dobar pokušaj države da stavi u red zdravstvo, medicinske sestre i dalje su oštećene, jer im se ne poštivaju prava po kolektivnom ugovoru.
Od 1. 1. 2010., najavila je pomoćnica ravnatelja HZZO-a Jasenka Pap, ambulante idu pod koncesiju koju će dodijeljivati Županija.
– Sestra je dio tima koji ide u koncesiju zajedno s ambulantom i bez ugovora o radu. Liječnik kao njen poslodavac neće moći sklopiti ugovor o koncesiji, rekla je Jasenka Pap dodajući da je vrlo bitno da sestre potpišu ugovor u kojem će stajati da se plaće i druga prava ostvaruju prema važećem kolektivnom ugovoru. No, HZZO kaže Papova, neće određivati visinu plaće ni liječniku ni sestri, već samo iznos glavarine. Cijena rada je tako ukalkulirana u cijenu tima, a tim ne može djelovati bez medicinske sestre. Zbog činjenice da dio liječnika-poslodavaca nije potpisao ugovor s HZZO-om za obavljanje djelatnosti, tako i dio sestara ne može ostvariti predviđeno povećanje plaće od 6 posto. Zbog tih nedorečenosti, slabih kontrolnih mehanizama, sestre u zakupu imaju i do 1.000 kuna manju plaću od onih koje rade npr. u sustavu domova zdravlja ili bolnica.
Predsjednica HSSMSiT Zdenka Gizdić pozvala je sestre da pripaze kakve će ugovore potpisivati, kada 2010. na snagu stupe odredbe o koncesiji, jer se upravo dobivanje koncesije uvjetuje ugovorom o radu s medicinskom sestrom. No, ugovor je individualna stvar svake medicinske sestre.
– Liječnici si vole tepati da su oni privatnici i da im je kao takvima dužnost ostvarivati profit. Da to nije točno, rekao je nedavno i Ustavni sud koji je ustvrdio da tko god radi za javne novce ne može ostvarivati profit, rekla je između ostalog predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Hrvatske Zdenka Gizdić. Nažalost, zbog instituta zastare medicinske sestre neće moći ostavriti sva ona prava u kojima su posljednjih 14 godina bile zakinute, već samo ona prava u kojima su zakinute unatrag 3 godine.