Sveučilište u funkciji razvoja gospodarstva

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
rektorat_uglesic
Vedran SITNICA
Rektor Sveučilišta u Zadru Ante Uglešić i direktorica Razvojne agencije Zadarske županije Sanja Peričić

Rektor Sveučilišta u Zadru Ante Uglešić, uime Sveučilišta u Zadru, i direktorica Razvojne agencije Zadarske županije Sanja Peričić, uime Agencije, potpisali su u prostorijama Rektorata sporazum o zajedničkoj suradnji. Kroz intenzivniju suradnju Sveučilišta i ZADRA-e osigurat će se jačanje javno - privatnog partnerstva, a Razvojna agencija bit će spona između javnog i privatnog sektora.

Ugovorom o suradnji obje strane reguliraju međusobne odnose glede suradnje na područjima kao što su prijenos tehnologije, razvoj tehnološkog parka, zaštita intelektualnog vlasništva, poticanje samoodrživih razvojnih projekata, izrada kratkoročnih i srednjoročnih planova razvoj, suradnja na unaprjeđivanju obrazovnog sustava, razrada projektnih prijedloga, realizacija informativno - edukativnih programa, program razmjene iskustava i slično.

- Razvoj je moguć jedino ako je znanstveno utemeljen. Očekujemo ulogu Sveučilišta u stvaranju plana regionalnog razvoja Zadarske županije čiji je nosilac ZADRA. Današnje potpisivanje ne znači početak suradnje. Ona postoji već duže vrijeme, prije svega na osnivanju Centra za mehatroniku i robotiku koji će ići paralelno s osnivanje Odjela za mehatroniku i robotiku na Sveučilištu u Zadru, rekla je Peričić.

Rektor Uglešić kazao je kako je jedan od ciljeva koji se u budućnosti želi ostvariti jest osigurati transfer znanja sa sveučilišta prema gospodarstvu te posebno izdvojio tri područja buduće suradnje:

- Ured za znanost Sveučilišta u Zadru surađivat će s Razvojnom agencijom pri razradi projektnih prijedloga i razmjenjivati iskustva na području praćenja projekta. Sveučilište u Zadru sve je više prisutno na tržištu te samo ili u partnerstvu s drugima osniva tvrtke. I u tim aktivnostima od velike pomoći bit će nam upravo resursi Razvojne agencije. Treći segment koji bih posebno naglasio jest pomoć Agencije našim bivšim i sadašnjim studentima u osmišljavanju i realizaciji njihovih poduzetničkih inicijativa.

 CILJEVI SURADNJE

Ciljevi zajedničke suradnje su suradnja na izradi obrazovnog sustava i određivanja pravca razvoja na području djelovanja Institucija, suradnja u razradi projektnih prijedloga, suradnja na izradi kratkoročnih i srednjoročnih planova razvoja Institucija i suradnja na obrazovanju novih profila visokoobrazovanih stručnjaka potrebnih gospodarstvu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno