Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Tjedan mozga na Sveučilištu u Zadru

Autor: Z L

11.03.2009. 23:00
Tjedan mozga na Sveučilištu u Zadru


Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru, tradicionalno i u kontinuitetu obilježava Tjedan mozga (Brain Awareness Week). Radi se o svjetskoj i europskoj akciji, koja se odvija u cijelom svjetu u isto vrijeme. Inicijator i glavni organizator ove manifestacije je “Dana Alliance for Brain Initiatives”. Nositelj organizacije Tjedna mozga u Republici Hrvatskoj je Hrvatski institut za istraživanje mozga, dok je inicijator i glavni organizator ove akcije u Zadru Odjel za psihologiju. Tijekom Tjedna mozga, organiziraju se predavanja, radionice, tribine, medijski istupi, i sl., a cilj ove manifestacije je afirmirati teme iz područja neuroznanosti, te ukazati na neminovnost daljnih multidisciplinarnih istraživanja ljudskog mozga, te važnosti očuvanja njegovog zdravlja.
S ciljem upoznavanja šire javnosti sa značenjem istraživanja mozga, nastavnici Odjela za psihologiju zajedno sa studentima će aktivno sudjelovali u nizu predavanja, radionica, igrokaza koje će biti organizirane za djecu predškolske dobi, učenike osnovnih i srednjih škola, te štićenike Staračkog doma (program u prilogu).
Aktivnim sudjelovanjem u radionicama djeca predškolske i osnovnoškolske dobi će učiti osnovne spoznaje o mozgu. Ukazujući na potrebe istraživanja i daljnjih spoznaja o funkcijama ljudskog mozga, tijekom 8. Tjedna mozga održat će se predavanja za učenike srednjih škola i studente. Teme koje će biti obrađivane su Muški mozak-ženski mozak, Tehnike oslikavanja mozga.
Posebna pozornost će bila posvećena utjecaju droga na mozak i procese u mozgu. U tu svrhu za širu javnost održat će se predavanje Koristite mozak, a ne droge. U suradnji s Udrugom Porat, bivši ovisnici o težim drogama će iznijeti svoja iskustva.
Budući da je kroz naš dosadašnji rad populacija starih pokazala izniman interes za ovakve teme, u Domu za starije i nemoćne osobe održat će se predavanja i radionice (Zdravo tijelo-zdrav mozak, Osmjehom do zdravlja, Čokolada i mozak), čiji je cilj ukazati na važnost tjelesne i mentalne aktivnosti u očuvanju mozga i njegovih funkcija.
Članovi Odjela za psihologiju se već dugi niz godina bave istraživanjima stresa. Tijekom 8. Tjedna mozga posebna pozornost će se posvetiti stresu i mobingu kod medicinskih sestara. U tu svrhu održat će se predavanja za medicinske sestre Opće bolnice u Zadru, koje su, kao ispitanice sudjelovale u našim dosadašnjim istraživanjima. Teme predavanja će biti: Stres, mobbing, konflikt radne i obiteljske uloge kod medicinskih sestara.
Sponzori ovogodišnjeg Tjedna mozga su Grad Zadar-Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo, Zadarska županija i Banka “Banco Popolare” Zadar.