Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U planu zapošljavanje 19 sezonskih vatrogasaca

Autor: Tomislav Jerak

11.03.2009. 23:00
U planu zapošljavanje 19 sezonskih vatrogasaca

Foto: Vedran SITNICA



Sezona kod nas traje od 1. lipnja do kraja rujna. U tom razdoblju planiramo zaposliti 19 sezonskih vatrogasaca, koji će prije toga morati proći tečaj u trajanju od 8 dana. Nakon položenog teoretskog i praktičnog dijela, dobiva se uvjerenje i tada se postaje sezonski vatrogasac, kaže Boris Ivon, zapovjednik DVD-a Zadar


Nakon stanke koja je trajala od 2000. godine u Zadru je ponovno osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo. Vatrogastvo u Zadru ima tradiciju već dugi niz godina, a prvi put se spominje davne 1854. godine. Prvi DVD na prostoru našeg grada osniva se 28. studenoga 1881. godine, koji je tada brojio 24 člana i šest pripravnika, na čelu sa zapovjednikom Bartulom Tominom.
Dakle, može se slobodno reći da je zadarsko vatrogastvo jedno od pionira hrvatskog vatrogastva uopće. Tradicija je, doduše, prekinuta 2000. godine, zbog izmjena u Zakonu o vatrogastvu. Ponovno je aktivirano u rujnu prošle godine iz više razloga, uglavnom radi lakšeg zapošljavanja sezonskih vatrogasaca. Naime, do prošle godine sezonci nisu mogli biti zaposleni u JVP-u bez završene vatrogasne škole te su do tada bili zapošljavani u okviru Vatrogasne zajednice Zadra.
– Sezona kod nas traje od 1. lipnja do kraja rujna. U tom razdoblju planiramo zaposliti 19 sezonskih vatrogasaca, koji će prije toga morati proći tečaj u trajanju od osam dana. Nakon položenog teoretskog i praktičnog dijela, dobiva se uvjerenje i tada se postaje sezonski vatrogasac, kaže Boris Ivon, zapovjednik DVD-a Zadar, dodajući da su se nakon kornatske tragedije postrožila i dodala neka pravila.
– Svaki dobrovoljac za početak mora biti punoljetan, što do sada nije bilo pravilo. Mora biti nezaposlen te osposobljen za vatrogastvo i, naravno, svi moraju imati liječnički pregled koji provodimo svake dvije godine, pojašnjava Ivon.
Ciljevi DVD-a Zadar prvenstveno su želja da se nastavi stoljetna tradicija vatrogastva na ovim prostorima, zatim skrenuti pažnju na educiranje mladih ljudi glede vatrogastva te zapošljavanje studentskih vatrogasaca.
Što se financiranja DVD-a tiče, 50% ide od državne samouprave, 25% od lokalne samouprave (Grad Zadar) te 25% od Županijske vatrogasne zajednice. Pošto se sezona požara bliži, u DVD-u također spremaju plan o nabavi opreme. Za početak planiraju kupiti kombi za prijevoz gasitelja u vrijednosti od 250.000 kuna, a prije početka sezone svaki gasitelj će dobiti propisnu vatrogasnu odjeću i obuću.