Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Vodovod smutnje u Pridragi

Autor: Tomislav Jerak

11.03.2009. 23:00
Vodovod smutnje u Pridragi


Nitko me nije pitao slažem li se s tim da mi cjevovod prolazi kroz moje zemljište. Mnogo puta sam pokušavao pričati s načelnikom Klapanom, ali bezuspješno. Jedino me netko sluša kad u šahtu zatvorim vodu, a par puta sam završio i na policiji, govori Šime Čulina iz Pridrage


Još prošle godine započela je gradnja spojnog cjevovoda vodospreme na magistralni cjevovod Karin – Pridraga- Novigrad. Zemljišta kojima je cjevovod proveden, njih oko 500-injak, uglavnom su imala nesređene vlasničke papire i ujedno zastarjele zemljišne knjige. Pošto se izmjere zemljišta u našoj županiji provode tek ove godine, u općini Novigrad su bili primorani koristiti alternativne načine u dogovorima s vlasnicima parcela. Voda ipak život znači, stoga je vodovod nešto što je od velikog značenja za općinu Novigrad. Iz tog razloga, kažu nam u Općini, nisu imali problema s vlasnicima parcela jer je svima u interesu da danas u 21. stoljeću gusterne zamijene vodovodom. Međutim, ipak nam se požalio jedan Pridražanin da su preko njegovih pet parcela, koliko ih ima, nezakonito i bez njegove suglasnosti proveli vodovodne cijevi.
– Nitko me nije pitao slažem li se s tim da mi cjevovod prolazi kroz moje zemljište. Mnogo puta sam pokušavao pričati s načelnikom Klapanom, ali bezuspješno. Jedino me netko sluša kad u šahtu zatvorim vodu, a par puta sam završio i na policiji. Nas sljedbenika zemljišta mog pokojnog oca ima osam, a ja sam kao njihov predstavnik spreman na bilo kakav dogovor, govori Šime Čulina iz Pridrage.
No, u Općini nam govore malo drukčiju stranu cijele priče. Govore nam da su dva puta održali sastanke u školi u Novigradu, gdje su bili pozvani svi vlasnici parcela kroz koja prolazi sporni cjevovod.
– Ne znam što da vam kažem, od svih 500 parcela i njihovih vlasnika, jedino imamo problem s gospodinom Čulinom. Svima koji žive na području općine Novigrad vodovod je od velikog značenja, to je velik korak za napredak ovog područja. Na oba sastanka održana u Novigradu svima nazočnima napomenuli smo da ćemo u tijeku izgradnje unaprijed obilježavati sljedećih 500 metara gdje će cijevi prolaziti, da bi se eventualno, uz nečiji prigovor mogla promijeniti putanja cjevovoda. Gospodin Čulina, a ni bilo tko iz te obitelji, nije ulagao nikakav prigovor sve dok cjevovod nije već odavno proveden. Mi ćemo reagirati u skladu s voljom naših mještana, ako treba cijevi će se izvaditi i pomaknuti o dodatnom trošku, ali nas boli što smo ovo mogli puno bezbolnije riješiti, govori Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad.
Nekakav dogovor će se morati postići, jer što se općine Novigrad tiče, planira se još dosta projekata vezanih uz vodovod te uz razvitak općenito. Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta te načelnik Općine Novigrad Joso Klapan nedavno su u Novigradu potpisali ugovor o financiranju izgradnje prve faze vodovodne mreže vrijedan 4,9 milijuna kuna.