Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Djeci je ponuđeno nešto novo

Autor: Mile Marić

11.03.2010. 23:00
Djeci je ponuđeno nešto novo

Foto: Mile MARIĆ



I ovaj tjedan Ogranak Arbanasi Gradske knjižnice Zadar organizirao je radionicu za učenike, a gosti su bili učenici drugog razreda OŠ ‘Krune Krstića’. Prilikom posjeta učenicima je predstavljena Međunarodna dječja digitalna knjižnica, koja se može posjetiti na Internet adresi www.icdlbooks.org.
Zašto upoznavanje s Međunarodnom dječjom digitalnom knjižnicom, što se tamo može pronaći, kako doći do adrese, ali i brojna druga pitanja su kojima su učenici obasuli svoje domaćine, a oni su kao i uvijek do sada djeci bili na raspolaganju.
Ovom prilikom istaknut je cilj da se pored uobičajenog čitanja iz knjiga i slikovnica djeca mogu odlučiti i za Međunarodnu dječju digitalnu knjižnicu. U današnje doba, kad djeca brže i bolje upijaju znanje o računalima i Internetu, djeca su otkrila da se osim igrica, dopisivanja, komunikacije, na računalu itd. može i čitati pristupajući dječjoj digitalnoj knjižnici. Na ovaj način djeci je ponuđeno nešto novo, o čemu su znala vrlo malo. A u pet termina, koliko je organizirano u ogranku Arbanasi, čitalo se učenicima četvrtih, trećih i drugih razreda, i to naslove: Najljepša stonoga sunčanih vrtova, Tri praščića i Oskar. Tijekom čitanja na velikom platnu doživljaj teksta i ilustracije kod učenika bio je potpun, a njihovi dojmovi o knjižnici bez zidova vrlo pozitivni.
Nakon predavanja, čitanja i edukacije knjižničarka s Dječjeg odjela Željana Buljat učenicima drugog razreda je priču “Najljepša stonoga Sunčanih vrtova” dovršila, a što je bio uvod u radionicu na kojoj su djeca tako pažljivo i naravno strpljivo izrađivala stonoge i ostale životinje iz priče.