Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Donijeli dašak Mediterana u snježni Pečuh

Autor: Damir Maričić

11.03.2010. 23:00
Donijeli dašak Mediterana u snježni Pečuh


Donijeli ste dašak Mediterana u snježni Pečuh (Pecs) i hvala vam na tome. Nadam se da ce naša suradnje biti plodonosna i dugotrajna, dovesti i do formalizacije prijateljskih odnosa u skoro vrijeme, kazao je među ostalim župan, odnosno predsjednik Skupštine mađarske Baranjske županije dr. Janos Hargitai, otvarajući izložbu HDLU Zadar u Hrvatskom klubu Augusta Šenoe u Pečuhu, te pozdravljajući goste iz Zadarske županije predvođene županom Stipom Zrilićem.
Zadrani su pristigli u posjet ovoj županiji čije je sjedište Pečuh u 2010. jedna od europskih prijestolnica kulture, a s kojima Zadar prije svega kroz kulturnu, turističku i druge oblike ima suradnju niz godina. To se sada misli dići na puno veću razinu i formalizirati. Uz župana odnosno predstavnike Zadarske županije, u tom su cilju ovdje i predstavnici turizma predvođeni Ivom Dunatovom, direktorom TZ Zadarske županije, Mirom Buljanovićem, još aktualnim predsjednikom TZ, Ivom Eškinjom i Slavkom Pernarom iz Biograda i Paga, koji već godinama dolaze na ovdašnji turistički sajam otvoren u petak.
Dr. Vlado Skračić, prorektor Sveučilišta u Zadru ovdje je zbog unaprjeđenja odnosa s ovdašnjim Sveučilištem, ovdje su i zadarski lutkari s predstavom “Koliko je duga jedna priča” koju su uprizorili u Pečuhu, ali i hrvatskim selima oko Pečuha. Ovdje su i Denis Ikić i Dinko Basioli uime Gospodarske komore zbog razgovora s ovdašnjim gospodarstvenicima čije je gospodarstvo prije ove krize koja je Mađarsku teško pogodila, a o nama nećemo govoriti, imali preko šest milijardi dolara izvoza. Tu je naravno bio i Ivo Govorčin uime HDLU-a Zadar, s čijom je izložbom otpočelo druženje.
Sve njih, kao i vašeg reportera i Zadarski list, predstavio je domaćinima u hotelu Palatinus jednom raskošnom starom secesijskom zdanju u glavnoj ulici župan Zrilić. Ova je posjet doveo u Pečuh i Mišu Heppa, predsjednika hrvatske samouprave u Mađarskoj i Mišu Sarošca, predsjednika Hrvatske samouprave u Baranji, Marina Skenderovića, direktora predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Budimpešti, Ljiljanu Pancirov, glavnu konzulicu RH u Mađarskoj i brojne druge uglednike iz ovdašnjeg javnog života.
U petak je održan niz susreta. Najprije je u uredu Skupštine Baranje kod domaćina Hargataja i suradnika primljeno kompletno zadarsko izaslanstvo. Uslijedili su odvojeni susreti predstavnika obaju Sveučilišta, predstavnika naše TZ i tamošnjih predstavnika županije zaduženih za turizam, sastanak predstavnika županijskih komora i prestavnika obiju županija. Uslijedio je odlazak na otvaranje turističkog sajma.
Potom je za sudionike organizirano razgledavanje Pečuha kojega su prije upoznali kroz predstavljanje Grada odnosno njegovih projekata. Valja kazati kako je dio radova predviđenih za projekt Europske prijestolnice kulture zakasnio, ali i da je godina u kojoj se ovo provodi i predviđena kao godina u kojoj će se raditi i realizirati ogroman broj projekata koji uključuju i građenja u funkciji kulture i znanosti.
Uz mnogo pohvala i komplimenata, isticanje činjenica iz kojih je vidljivo da se sredine međusobno već prilično poznaju, naglašen je interes za proširivanje i normaliziranje suradnje.Ukoliko se prisjetimo tradicije poveznica i elemenata koji zbližuju, a o tome detaljnije drugom prilikom,  nema sumnje da ta suradnja može i treba biti dugotrajna, uspješna i plodotvorna.


  POTPISIVANJE SPORAZUMA 16.4.


Na današnjem sastanku usuglašen je i datum potpisivanja sporazuma o suradnji između dviju županija. On će se dogoditi na svečanosti u povodu Dana županije 16. travnja